Oro för falsk information är berättigad

Svenskarna är oroade över falsk information, visar en ny undersökning. Samtidigt är många godtrogna och trycker aningslöst på okända länkar.

Självklart kan man inte vinna en husbil genom inlägg på Facebook. Allt som är för bra för att vara sant är oftast det.

Självklart kan man inte vinna en husbil genom inlägg på Facebook. Allt som är för bra för att vara sant är oftast det.

Foto: Martina Holmberg / TT

Ledare2025-07-22 08:00
Detta är en ledare. Norran är partipolitiskt obunden med beteckningen frisinnad.

Årligen låter Myndigheten för Psykologiskt Försvar, MPF, göra en undersökning, Opinioner, om hur svenskarna ser på säkerhet, påverkan och försvar. Det har hänt så mycket hittills under året att myndigheten kom med en halvårsmätning strax efter midsommar. En av slutsatserna är att fler oroar sig över falsk och vilseledande information från främmande makt, en ökning från 68 till 72 procent. När det gäller om AI kommer att bidra till spridning av falsk information oroas 74 procent jämfört med 65 procent vid senaste mätningen.

Det är utmärkt att människor har insikt om vad som är viktigt för att försvara vårt land. Problemet är att många inte omsätter det i aktiv handling. Mer eller mindre dagligen lockas människor med budskap på sociala medier som är för bra för att vara sanna. “Vinn en husbil! Bara skriv i kommentarsfältet och fyll i dina uppgifter”. Ungefär så står det i inlägg på Facebook, med varianter på fantastiska vinster. Om inte all form av kritiskt tänkande försvunnit borde människor reagera, det här är för bra för att vara sant. Nejdå, istället skriver man glatt en kommentar och ger sina uppgifter till företaget, som sen kan använda dem till både det ena och det andra.

Detta är ett välkänt fenomen och kallas nätfiske eller phishing. I bästa fall säljs bara dina kontaktuppgifter vidare till andra företag, i sämsta fall kan man få skadlig kod installerad på sin dator och i förlängningen bli av med pengar. Digital säkerhet är bland det viktigaste att lära sig och man måste vara enormt misstänksam innan man klickar på länkar eller lämnar ifrån sig viktiga uppgifter. Det är förvånande att så pass många som verkar vara hyfsat intelligenta och har viktiga jobb faller så lätt för att vinna en husbil. Det handlar inte om husbilen utan kan vara ett sätt för främmande makt att kontrollera hur vaksamma vi är.

Katarina Erlingson
Katarina Erlingson

Men kan man begära att vanliga människor ska sluta vara så godtrogna och naiva när till och med Säpo-anställda inte tänker längre än näsan räcker? Dagens Nyheter avslöjade nyligen att livvakter, satta att skydda till exempel kungen eller statsministern, registrerat sina löprundor i träningsappen Strava (DN 8/7). Alla användare kan följa löprundorna om livvakten har en öppen profil. Vilket flera hade, åtminstone tills för några veckor sedan när DN avslöjade eländet.

Risken att AI ska bidra till spridning av falsk eller vilseledande information har funnits med i MPF:s undersökning sedan 2023 och oron kring denna fråga är stor: tre fjärdedelar är oroade. Det är en berättigad oro, för AI blir vad människor gör det till, även illasinnade krafter.

Kritiskt tänkande blir alltså mer och mer angeläget. Det räcker inte att Myndigheten för Psykologiskt Försvar försöker nå ut med detta, det måste genomsyra allt arbete inom stat och kommun. När det hela tiden kommer exempel på motsatsen finns det anledning att vara bekymrad. När myndigheter låter sig infiltreras av organiserad brottslighet på grund av dålig kontroll, när Säpo låter sig luras, när du och jag snällt klickar på den bifogade länken - då krävs en kampanj för att fler ska bli självständigt tänkande svenskar. Vi har varit en nation utan krig på 200 år, vi har haft en förmodat fungerande statsapparat, vi har kunnat vara godtrogna utan att det har hänt något obehagligt. Det är dags att sluta vara godtrogen. Det gäller oss alla, inte minst regeringen och dess myndigheter.