Norra Sverige har mer att bidra med än en batterifabrik

Northvolts konkurs väcker krav på snabba insatser från staten.
Men kommunalrådets förslag om statliga pengar till fabriken är feltänkt.
– Statens pengar ska gå till vägar, telenät och samhällsservice, inte till enskilda företag, skriver Andreas Westerberg. 

Lorents Burman (S) har efterfrågat statliga pengar till batterifabriken.

Lorents Burman (S) har efterfrågat statliga pengar till batterifabriken.

Foto: Nellie Andersson

Ledare2025-03-18 08:00
Detta är en ledarkrönika. Norran är partipolitiskt obunden med beteckningen frisinnad.

Innehållet i korthet

  • Norra Sverige är underskattat och har mycket att bidra med, inte bara Northvolts batterifabrik, skriver Andreas Westerberg.
  • Han argumenterar för att statliga pengar bör gå till samhällsservice snarare än enskilda företag, trots Northvolts konkurs.
  • Westerberg uppmanar regeringen att satsa mer på norra Sverige för att förbättra tillgängligheten till samhällstjänster och hälsovård.

Norra Sverige är underskattat. Vi som bor här vet redan det, men övriga Sverige lider av en ovetskap som är dålig för oss alla. Vad vi tycker om olika platser och skilda delar av landet är såklart precis som smaken och baken – delad. Men det finns mätbara faktorer som ger skäl att uppmärksamma allt som är positivt med norra Sverige.

Tillväxtverket analyserar samhällsutvecklingen ur flera olika perspektiv. Med måttet BRP+ försöker de fånga in statistik som säger något om social, ekonomisk och ekologisk hållbarhet i Sverige. Norrlandsregionerna får bra resultat och allra särskilt gäller det för Norr- och Västerbotten. 

undefined
Northvolt ansökte om konkurs. Under onsdagen. Norrans fotograf dokumenterade en (olycks-) korp på huvudkontorets tak.

Här är naturmiljön överlägset bäst och hushållen har relativt goda inkomster. Arbetslösheten i norr är låg och vi är minst trångbodda i landet. Statistiken visar att vi har hög tillit till varandra och att vi har en jämförelsevis hög utbildningsnivå i Norr- och Västerbotten. 

Siffrorna pekar ut områden där Norr- och Västerbotten ligger dåligt till. Det gäller framförallt människors hälsa och tillgången till olika typer av service och tjänster. I de nordligaste länen tenderar vi var mer långtidssjuka än i övriga delar av landet och vi lever något kortare än riksgenomsnittet. När alla siffror slås samman till ett gemensamt index för livskvalité blir dock bilden tydlig. Norrlandslänen är bra platser att leva på.

undefined
Tillväxtverkets siffror som redovisas via jämförelsesajten KOLADA visar att den mätbara livskvaliteten i norra Norrland är hög.

Tråkigt nog är det vanligt att strålkastarna riktas mot norra Sverige först när det händer något dåligt. De stora industriprojekten i Norr och Västerbotten har delvis ändrat på detta, men gamarna cirklar hela tiden i luften, redo att gå till attack.

Men även när nyheterna är dåliga kan det finns positiva delar. Det var något som kommunalrådet Lorents Burman (S) lyfte fram när han deltog i P1:s lördagsintervju (15 mars). Han påpekade att vi just nu har lyckats locka hit en stor mängd kompetens från hela världen som kan bygga de batterier som behövs i den gröna omställningen. Detta är en fjäder i hatten för Skellefteå och norra Sverige. 

Northvolts konkurs skapar en kedjereaktion som kan leda till att många av dessa människor lämnar landet. Burman efterfrågade åtgärder från regeringen. Det kan behöva göras undantag i reglerna för arbetskraftsinvandrare så att utländsk arbetskraft får en sportslig chans att hitta nya jobb i Sverige. Jag håller med honom. Dagens regler är alldeles för snåla. 

Burman var också inne på att staten borde ge ekonomiskt stöd till den som köper Northvolt. Socialdemokraterna har på nationell nivå sagt att staten till och med borde bli delägare i bolaget. Men de var inte först med denna idé. Redan i september luftade MP liknande tankar. 

undefined
Andreas Westerberg anser att statens pengar ska användas till den breda samhällsutvecklingen och inte till enskilda företag.

Här har Burman & co helt fel. Batterifabriken kanske kan räddas. Men en räddning fungerar bara på lång sikt om den sker affärsmässigt. Konstgjord andning med politiska pengar är en dålig idé. Dessutom vill vi inte att staten ska satsa pengar på ett enskilt företag i stället för på det norrländska samhällsbygget. 

Ja, nu är rätt tid för regeringen att satsa på Norrland. Fokus kan på kort sikt riktas mot att öka tillgängligheten för olika samhällstjänster. På längre sikt kan resurserna användas för att förbättra norrlänningars hälsa.

Norra Sverige är underskattat. Vi har mycket som vi kan bidra med till övriga världen och Sverige. Staten borde satsa mer på vår del av landet för att släppa loss allt positivt som andra skulle kunna ta del av. Batterifabriken i Skellefteå får inte ta fokus från detta.