Häromdagen tillsatte den nya integrationsministern Simona Mohamsson (L) en utredning om klaner och släktbaserade nätverk. Utredningen ska titta på var dessa parallella samhällsstrukturer finns, och hur de uppstår, analysera konsekvenser för människors livsvillkor, integration och utanförskap samt hur samhället som helhet påverkas. Till utredare utsågs Mathias Wahlsten, generaldirektör för IAF.
På presskonferensen där utredningen presenterades slog integrationsministern fast att:
"Parallella samhällsstrukturer bestående av klaner och släktbaserade nätverk underminerar rättsstaten, hotar demokratin och försvårar integrationen. Det är oacceptabelt att människor i Sverige lever under social kontroll, utsätts för hedersförtryck eller hindras från att fullt ut delta i samhället. Med denna utredning tar vi ett viktigt steg för att ta itu med dessa problem."
Det går en röd linje mellan den nytillträdde partiledaren Mohamsson, som 2025 tillsätter den här utredningen, och partiet som över 20 år tidigare släppte den första av flera rapporter med namnet "Utanförskapets karta".
I december 2004, på en presskonferens med den dåvarande partiledaren Lars Leijonborg och riksdagsledamoten Mauricio Rojas, varnade partiet som då hette Folkpartiet för ett växande utanförskap i Sverige. De hade gett Statistiska centralbyrån, SCB, i uppdrag att kartlägga hur många utanförskapsområden det fanns i Sverige, utifrån kriterierna att färre än 60 procent av de boende i arbetsför ålder ska arbeta. Samtidigt ska antingen skolresultat eller valdeltagande ligger på en anmärkningsvärt låg nivå, med 70 procent av elever som lämnar skolan utan att nå målen, eller 70 procent av röstberättigade som inte nyttjar sin röst. 2004 fanns det 136 sådana områden i Sverige, att jämföra med tre år 1990. Rapporten satte fingret på ett enormt problem, som fortfarande inte är löst.
Nu, över tjugo år senare, är en liberal integrationsminister med och tillsätter en utredning som går djupare vad gäller en aspekt av utanförskapet. Det visar varför rollen som just integrationsminister är lika självklar för Simona Mohamsson som partiledare för L, som uppdraget som utbildningsminister. Målsättningen, att Sveriges skolparti även ska ses som Sverige integrationsparti, är god.
Det kommer förstås kräva att utredningen omsätts i konkreta förslag. Vad den landar i återstår att se, den ska vara färdig senast den 20 augusti 2026. Alltså mitt i brinnande valrörelse, där den kanske slår ner som en bomb, likt Utanförskapets karta under mitten av 2000-talet.