Hellre en kines på Northvolt än hela Northvolt i Kina

Det behövs en ny kapitalstark ägare för Northvolt.
Många oroar sig för att europeisk batteriindustri ska bli för beroende av Kina.
– Europeiska ägare vore det bästa, men det vore fel att säga blankt nej till kinesiskt kapital, skriver Andreas Westerberg.

Peter Carlsson och Northvolt på väg in till kommunfullmäktige i Skellefteå den 11 september 2017.

Peter Carlsson och Northvolt på väg in till kommunfullmäktige i Skellefteå den 11 september 2017.

Foto: Jeanete Lövgren

Ledare2025-03-22 08:00
Detta är en ledarkrönika. Norran är partipolitiskt obunden med beteckningen frisinnad.

Innehållet i korthet

  • Northvolt behöver en ny kapitalstark ägare, men oro finns över att europeisk batteriindustri blir för beroende av Kina.
  • Näringsminister Ebba Busch (KD) utesluter kinesiskt ägande i Northvolt, men batteriexperten Bo Normark påpekar att alla batterifabriker i Europa har asiatiska samarbetspartners.
  • Andreas Westerberg argumenterar att det värsta scenariot är om Europa blir beroende av kinesisk batteriproduktion i Kina, snarare än kinesisk kontroll över batterifabriken i Skellefteå.

Northvoltkrisen kraschar in i våra liv samtidigt som världsordningen känns väldigt skakig. Mycket har ändrats i världen sedan vi i Norran började bekanta oss med planerna på en batterifabrik i regionen.

I Norrans arkiv finns en bild från hösten 2017. Tre nyckelpersoner från Northvolt stegande med stort självförtroende och ljus framtidstro in på kommunfullmäktige i Skellefteå. Jag var själv där och kan minnas att vi å ena sidan tyckte att kapitalbehovet (40 miljarder kronor) lät oöverstigligt men å andra sidan att själva idén – att bygga gröna batterier i norra Sverige lät både genomtänkt och möjligt.

Såhär i efterhand visade det sig att det svåraste inte var att samla in pengar till projektet, utan att få igång produktionen i tillräckligt stor skala.

Idag är det fortfarande en god idé att tillverka batterier i norra Sverige. Här finns billig och fossilfri el som både kan driva fabriken men som batterierna också kan laddas med. Vi i Europa vill inte heller göra oss beroende av Kina för att producera batterier till fordon och energilagring. De senaste årens historia utgör en varning för sådant beroende. 

När Ryssland invaderade Ukraina var Europa i en svår sits. Stora delar av kontinenten, särskilt Tyskland, hade förlitat sig på leveranser av rysk gas för sina energibehov. Risken var att europeiska sanktioner mot Ryssland skulle leda till att tyskar fick frysa i kalla hem under vintermånaderna. Det var ett skäl till att responsen mot Ryssland inte blev så snabb och så stark som den borde ha blivit.

Kina har stora ambitioner på global nivå och vi måste räkna med att de kommer se till sina nationella intressen före allt annat. Vid ett Natotoppmöte sommaren 2024 antog medlemsländerna ett uttalande som satte fokus på säkerhetsriskerna med att samarbeta med såväl Kina som Ryssland.

"Ryssland och Kinas gemensamma försök att kringgå eller omforma den regelbaserade världsordningen, är ett skäl till stor oro." (Washington Summit Declaration, 10 juli 2024, min översättning). 

Idag kan vi konstatera att USA blivit minst lika opålitliga som Kina och bryter mot internationella lagar, samtidigt som Ryssland håller de laglösas tätposition. 

Från de opålitliga stormakternas investerare är det främst kineser som kan vara intresserade att gå in med pengar i Northvolt. Det beror på att världens batteriproduktion domineras av kinesiska aktörer.

Läget är alltså knepigt. Näringsminister Ebba Busch (KD) har dock varit snabb att bestämma sig. Kinesiskt ägande i Northvolt är enligt henne uteslutet. 

– Det tror jag är väldigt farligt. I detta svåra säkerhetspolitiska läge handlar det om vårt oberoende, sade hon till Norran vid ett besök i Skellefteå nyligen.

undefined
Andreas Westerberg är politisk redaktör på Norran.

Jag håller med henne om att kinesisk dominans över batterifabriken inte är något önskeläge. Samtidigt har batteriexperten Bo Normark en stark poäng:

– Alla batterifabriker i Europa har någon form av samarbetspartner från Asien eftersom de idag är bäst på batteriproduktion, säger han till Norran.

Det är såklart önskvärt att europeiska finansiärer går samman och tar över Northvolt. Men utan kinesisk inblandning kan det bli svårt att lyckas. Värsta läget är om Europa blir beroende av kinesisk batteriproduktion i Kina. Då är vi tillbaks i en situation som liknar Tyskland och den ryska gasen.

Därför menar jag att politikerna inte bör vara kategoriska i detta läge. Det finns det som är värre än kinesisk kontroll över batterifabriken i Skellefteå. Det är att Europa inte lyckas bygga någon egen batteriproduktion alls.