Dags att sluta slösa med rent vatten

Svenskarna har tagit rent vatten för givet alldeles för länge. EU:s nya vattenstrategi ställer krav på myndigheterna att göra mer.

Förhoppningsvis kan EU:s nya vattenstrategi sätta fokus på att vi måste börja spara på vattnet.

Förhoppningsvis kan EU:s nya vattenstrategi sätta fokus på att vi måste börja spara på vattnet.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ledare2025-07-16 08:00
Detta är en ledare. Norran är partipolitiskt obunden med beteckningen frisinnad.

Vatten, detta livselixir. Att dricka ett glas kallt vatten när man är törstig är en oslagbar njutning. Att ta en dusch för att fräscha upp sig eller ta ett svalkande dopp i sjön, så underbart, inte minst en varm sommardag. Men vi uppskattar inte vatten efter förtjänst. Vi slösar, vi sköljer disk under rinnande kran, vi fyller poolen med dricksvatten, vi spolar ut avföring och urin med rent vatten. Vi borde faktiskt skämmas för att vi tar vattnet för givet.

Det är samtidigt inte lätt eller rätt att skylla på enskilda personer, när myndigheterna inte ger tydliga signaler kring vattenanvändning. Särskilt i Sverige ligger det kvar en aura från en svunnen tid – vatten är en outsinlig källa och vi i Sverige ska vara stolta över vårt rena vatten. Så är det tyvärr inte längre. Torkan drabbar i princip hela landet och larmen om förorenat vatten duggar tätt. Vattenledningarna börjar bli gamla och utslitna och kommunernas VA-bolag har inte varit tillräckligt förutseende. Sent ska syndaren vakna, nu är det en nödvändighet att byta ut alla gamla rör som läcker.

Vattnet i Sverige har dessutom varit alldeles för billigt. Det borde beslutsfattare ha insett för länge sen, men de har skjutit frågan framför sig. När vattenläckorna blir allt fler är det hög tid att byta ut rören och det kostar förstås. Vattenkunderna får då en chock av de kraftigt höjda vattentaxorna, för de har ju lärt sig att vatten är något självklart som bara ska rinna när man vrider på kranen. “Priserna måste dubbleras”, sade vattenforskaren Kenneth M Persson till DN (oktober-24).

I början av juni presenterade EU-kommissionär Jessika Roswall en ny strategi för vattenresiliens. Det är smått ironiskt att det är en svensk, visserligen inom sitt ansvarsområde, som tar initiativ till detta när beslutsfattarna hemma i Sverige vaknat alltför sent. Kommissionen vill bland annat minska vattenanvändningen med 10 procent till 2030. Det låter lite sett ur ett svenskt perspektiv, vi som slösar hejvilt borde ha större möjligheter att kunna spara ännu mer. Jämfört med länder i södra Europa som redan idag har problem med att vatten ska räcka till det mest nödvändiga.

Alltför många svenska kommuner har ingen plan för hur man ska hantera vattenförsörjningen i en kris. Det är bedrövligt. När vattnet i kranen slutar komma blir det snabbt allvarligt och då måste kommunen veta hur man ska agera och vilka som ska prioriteras för att få vatten.

VA-bolagen kan heller inte fortsätta använda gamla system när det allt oftare blir översvämningar, till exempel bräddning som innebär att avloppsvattnet fritt får flöda över orenat ut i sjöar och vattendrag. Det kan verka som att vatten finns i överflöd när det är sådana situationer, men så är det inte. Smutsigt vatten har man ingen större nytta av.

Som vd:n för branschorganisationen Svenskt Vatten, Pär Dalhielm, säger: “Utan god vattenkvalitet får vi inte heller tillräcklig vattenkvantitet, dessa två är odelbara”.

Att sluta använda rent dricksvatten att fylla pooler, vattna gräsmattor eller spola toaletter med vore en bra början. Det är dags att sluta slösa med vatten.