Dags att lägga ner Arbetsförmedlingen?

Arbetsförmedlingen brister i kontrollen av olika projekt vilka dessutom har dåliga resultat, ett oacceptabelt slöseri med skattemedel.

Är Arbetsförmedlingen kapabel att hjälpa företagen att hitta rätt utbildad personal?

Är Arbetsförmedlingen kapabel att hjälpa företagen att hitta rätt utbildad personal?

Foto: Johan Nilsson/TT

Ledare2025-07-12 08:00
Detta är en ledare. Norran är partipolitiskt obunden med beteckningen frisinnad.

Arbetsförmedlingen, detta sorgebarn till myndighet. Det verkar alltid finnas anledning att klaga över Arbetsförmedlingen. Arbetssökande får inte tillräcklig hjälp, det finns för många projekt som inte verkar fungera, arbetslöshetssiffrorna är höga och det vill gärna skyllas på denna myndighet. Till råga på allt sköter Arbetsförmedlingen inte den kontroll som den måste göra på de uppdrag man lagt ut på privata leverantörer.

Dagens Arbete, industriarbetarnas tidning, gjorde för ett antal år sedan en granskning av arbetsmarknadsutbildningar. Då var det bara 4 av 10 som fick arbete efter avslutad utbildning (DA aug-20). År 2023 deltog 18 000 personer i arbetsmarknadsutbildning via Arbetsförmedlingen. Bara en tredjedel av deltagarna hade fått jobb tre månader efter utbildningen (Arbetet mars-24). Hallands Nyheter gjorde nyligen en granskning i Falkenbergs och Varbergs kommuner, där bara 3 av 438 deltagare i insatsen Steg till arbete hade fått jobb. Det finns tyvärr inget som tyder på att situationen är annorlunda i andra delar av landet.

Dagens Arbete listar de olika problem som finns när det gäller arbetsmarknadsutbildningar, samma problem verkar gälla även inom andra av Arbetsförmedlingens insatser. Det gäller bland annat att deltagarna står väldigt långt ifrån arbetsmarknaden och kan ha svårt att tillgodogöra sig utbildningen. Det värsta är emellertid att det saknas kompetenta yrkeslärare och att upphandlingarna överklagas i en fjärdedel av fallen vilket fördröjer utbildningen. Det finns ett berättigat politiskt tryck att AF ska lägga ut uppdrag på privata företag, vilket borde vara bra. AF behöver uppenbarligen hjälp för att få människor i arbete. Men med uppdraget följer att myndigheten måste kontrollera att avtalen följs och inte tveka att ta till sanktioner och viten om det behövs. Och behövs gör det förstås, utvärdering och kontroll av avtal krävs inom alla branscher.

Arbetsförmedlingen har bra kontrollrutiner på pappret, problemet är att de inte verkar följas. Man bryter sällan avtalen och vitena är löjligt låga. Inspektionen för Arbetslöshetsförsäkringen, IAF, har granskat AF och dess kontroll av arbetssökande hos leverantörer (dec-24). IAF bedömer att Arbetsförmedlingen inte fullgör sitt kontrolluppdrag och ger hård kritik, bland annat att AF har “prioriterat bort att utreda och följa upp brister i avvikelserapporteringen.” IAF fortsätter: “När kontrollen av arbetssökande brister riskerar det att leda till felaktiga utbetalningar både till de arbetssökande och till leverantörerna. Det kan också leda till olika behandling av arbetssökande och riskera att urholka förtroendet för arbetsmarknadspolitiken.”

Det är häpnadsväckande och kan leda till korruption. Soheil Hedayati är brottsförebyggande specialist på Ekobrottsmyndigheten och har AF som specialområde. Han ser att aktörer kan sätta i system att inte göra allt de får betalt för. (HN 27/6)

– En myndighet har en skyldighet att agera när inte avtalet följs. Först och främst för att förebygga ekonomisk brottslighet och för det andra att skydda de offentliga medlen som vi har, säger han till HN.
Med tanke på att AF ifrågasatts under många år kan det vara svårt att åstadkomma ändring. Men det är något som den nye arbetsmarknadsministern Johan Britz (L) måste prioritera. En så pass viktig myndighet som Arbetsförmedlingen kan inte tillåtas vara i fritt fall. Det är kanske dags att lägga ner och bygga upp en ny myndighet?