Vi står upp för ett öppet närvarade Västerbotten

Isak From (S) och Mattias Larsson (C) kritiserar Norrans ledartext "Nej, detta är ingen krigsförklaring mot folkbildningen" som publicerades den 26 april. Skribenten Adam Bäckström svarar direkt.

Politikerna Isak From (S) och Mattias Larsson (C) är kritiska mot regeringens nedskärningar mot studieförbunden.

Politikerna Isak From (S) och Mattias Larsson (C) är kritiska mot regeringens nedskärningar mot studieförbunden.

Foto: Pressbild

Ledare2024-05-19 15:00
Detta är en ledare. Norran är partipolitiskt obunden med beteckningen frisinnad.

Västerbottens invånare, särskilt på landsbygden och i mindre kommuner, är aktiva nyttjare av studieförbundens kultur och bildningsverksamhet. En verksamhet som har relativt sett fler deltagare i förhållande till befolkningen i mindre än i de större kommunerna.  I de flesta av Västerbottens inlandskommuner är studieförbunden och biblioteken den enda platsen att tillsammans med andra få skapa kultur eller ta del av det redan skapade. Tidöregeringens aviserade neddragningar av anslagen till folkbildningen kan omräknas till ca 100 000 studiecirklar och riskerar nu att knäcka småortsveriges civilsamhälle.

Centerpartiet och Socialdemokraterna i Västerbotten ser allvarligt på regeringens omlagda politik som innebär ett hårt slag mot det svenska civilsamhället. I sin budget för 2024 minskar regeringen stödet till studieförbunden med 250 miljoner kronor nästa år, 350 miljoner året därpå, och ytterligare 500 miljoner därefter. Beslutet fattades utan en konsekvensanalys av hur nedskärningarna skulle slå mot det svenska civilsamhället och möjligheterna att bedriva folkbildning i Sverige.

Tankesmedjorna Fores och Tiden publicerade i mars 2024 rapporten ”ETT TYSTARE SVERIGE. Konsekvensanalys av de minskade statsbidragen till studieförbunden” nedskärningarna kan sammanfattas i tre punkter:

  • Minskad närvaro på landsorten.
  • Särskilt utsatta människor drabbas.
  • Nya och höjda deltagaravgifter.

Enligt rapporten innebär beslutet att åtta av de nio kvarvarande studieförbunden kommer att få svårare att bedriva verksamhet på mindre orter. Kulturens studieförbund har ju redan beslutat om avveckling av sin verksamhet. Sju av nio studieförbund säger att statens nedskärningar inom folkbildning kommer att få negativa konsekvenser för verksamhet riktad mot särskilt utsatta grupper och fem av nio studieförbund uppger att nedskärningarna kommer innebära nya och/eller höjda avgifter för folkbildningsverksamheten. Utöver de aviserade neddragningarna på civilsamhället riskerar såväl folkbildnings- som demokratiutredningen att ställa till det ytterligare.

Det är förvånade att Norrans ledare Adam Bäckström inte uppfattat de omfattande konsekvenser som dessa neddragningar innebär. Bäckström kan knappast vara införstådd i det faktum att studieförbunden utgör en infrastruktur som civilsamhällets övriga organisationer är beroende av. I Västerbotten har folkbildningen djupa rötter. När nästan 40 procent av befolkningen i länets små kommuner nyttjar folkbildningen innebär en stängning av ett studieförbunds kontor i sin tur att föreningar som fyller människors fritid med mening i praktiken försvinner. Det är alltså effekten i andra varvet man måste förstå. Svagare studieförbund innebär ett kraftigt slag mot övriga föreningar på orten.

Bäckströms försök till ett försvarstal av regeringens folkbildningspolitik är verkligen provocerande. Ledaren menar till och med att ”de åtstramningar som nu är motiverade och genomförs sker på goda grunder”. Syns det inte tydligt att SD-regeringen även här driver en nedläggnings- och centraliseringspolitik?

I ett demokratiskt samhälle är folkbildningen en grundläggande och värdefull komponent, särskilt i en tid där kunskapsspridning, möten och dialog mellan medborgare blir allt viktigare. Dessa drastiska besparingar inom folkbildningen är en politisk attack på svenska folkrörelsen.

SD-regeringens nedskärningar är ett hårt angrepp mot de samlade svenska folkrörelserna. Vi kommer stå upp emot dessa vansinniga förslag från högern och ta politisk strid för civilsamhället och folkrörelserna.

Isak From (S) folkbildningsengagerad distriktsordförande för Socialdemokraterna i Västerbotten 

Mattias Larsson (C) distriktsordförande Centerpartiet och aktiv i Studieförbundet Vuxenskolan

Norrans skribent svarar direkt

Tack för svaret på ledarkrönikan. ´Ja, jag förstår att beslutet väcker känslor i det engagerade civilsamhället. Det är en stor sänkning i ett svep som regeringen genomfört. Det står ställt utom allt rimligt tvivel. Vad jag stödjer är minskade bidrag både nu och på längre sikt, tillsammans med en bättre kontroll. Vad som är en rimlig nivå på sänkningen kan alltid diskuteras, men beslutet är fattat. 

Det är odiskutabelt att det nu tvingas fram neddragningar, vilken effekt det kommer att ha på längre sikt för föreningar i inlandet får jag säkert anledning att utforska och återkomma till i framtiden. Vad som förväntas bli en katastrof är inte alltid en katastrof på längre sikt. Folkbildningens framtid är inte skriven i sten, men får såklart olika förutsättningar med olika regeringar. 

Att människor som vill delta i folkbildningen kan vänta sig höjda avgifter är därtill ett nödvändigt ont. Sverige har inte brist på fri (skattefinansierad) utbildning. Att den som i vuxen ålder får betala lite mer för sin utbildning är ingen attack mot folkbildningen som ju faktiskt sker inom fler institutioner än de förbund som omfattas av minskade bidrag. 

Adam Bäckström, fristående ledarskribent