Ostoppbara. Tillsammans med bra folk.
Kort efter att Northvoltkrisen blev ett faktum lanserade Skellefteå kommun en reklamkampanj med rubriken "Ostoppbara. Tillsammans med bra folk". Syftet verkar vara att försvara bilden av Skellefteå som en stark utvecklingsstad och tona ner effekterna av Northvolts konkurs. Det är bra med positiva tongångar, men det finns en risk att kommunen försöker dölja verkliga problem med reklam istället för att ta itu med dem.
Tvärstopp på arbetsmarknaden
Många i Skellefteå förlorar jobbet. Efter flera år med låg arbetslöshet har den nu stigit kraftigt (Norran.se 21/5). I april låg arbetslösheten på 8,2 procent – en ökning med 3,2 procentenheter jämfört med samma tid förra året. Skellefteå närmar sig rikssnittet på 9,3 procent med oroande fart. Arbetslösheten är alltså inte ostoppbar.
Befolkningen minskar
En annan utmaning är befolkningsutvecklingen. Enligt kommunens egen statistik har invånarantalet minskat med 785 personer sedan årsskiftet. Skellefteå har nu 77 376 folkbokförda invånare, jämfört med över 78 000 vid årsskiftet. Det är svårt att tala om en ostoppbar stad när människor flyttar därifrån.
En gnutta hopp
Trots detta finns det tecken på hopp. Alla som förlorar jobbet lämnar inte staden direkt. Vissa stannar kvar och söker nytt arbete. Det kan tyda på att människor fortfarande vill bo här – eller att det finns praktiska skäl att stanna. Oavsett vilket är det en resurs att det finns människor som vill och kan arbeta. Frågan är hur deras kompetens ska tas tillvara.
Företagande som möjlighet
Det finns de som tror att Skellefteå har en stark företagartradition. Kollar man statistiken verkar detta vara felaktigt. Andelen företagare i kommunen är långt under riksgenomsnittet på 9,2 procent. I Skellefteå är andelen företagare 6,8 procent, och även om siffrorna inte är bättre i Luleå eller Umeå så visar Piteå, Lycksele och Örnsköldsvik högre nivåer enligt sajten Ekonomifakta.
Nyligen redovisades siffrorna från Svenskt Näringslivs årliga undersökning om lokalt företagsklimat. Skellefteå har länge haft svaga siffror där, och tyvärr blev det en försämring detta år. Skellefteås betyg på 3,13 är lägre än förra årets 3,31. Det är också lägre än riksgenomsnittet som ligger på 3.45.
Sloganen kräver handling
Det kan tyckas magstarkt att betrakta Skellefteås svaga utgångsläge som företagarkommun som en möjlighet. Men de nedslående siffrorna vittnar faktiskt om en outnyttjad potential. Kommunen är inte dömd att ha få företagare. Genom en genomtänkt politik kan företagsklimatet förbättras och en ny utveckling ta form. Just nu, när arbetslösheten är hög, finns ett gyllene tillfälle att fokusera på att lotsa personer som vill starta eget till att faktiskt göra det – samtidigt som kommunen kan granska sin egen verksamhet och upphöra med sådant som privata aktörer kan utföra både billigare och bättre.
"Tillsammans med bra folk" är en stark slogan. Men den kräver mer än ord. Nu har Socialdemokraterna chansen att visa att det finns verklig vilja bakom orden.