Pojkar skjuts och skjuter. Världen brinner, barn svälter och börsen rasar. Då kan det faktiskt vara skönt att dyka ner i en bok som påminner om att de allra flesta av oss trots allt har det ganska – eller till och med väldigt – bra. Som dessa, vilka passar utmärkt att plöja i hängmattan eller i soffan en regnig sommardag.
Stad-serien av Per Anders Fogelström
Det odödliga eposet om en arbetarsläkt från Södermalm som inleds med boken “Mina drömmars stad” kan visserligen läsas som en hyllningssång till socialdemokratin, men påminner oss också om liberalismens intåg i Sverige. Om tiden då Folkpartiet var en drivande kraft för många av de förändringar som format dagens Sverige, som Karl Staaffs idoga arbete för allmän rösträtt och Carl Gustaf Ekmans kamp för frihandel, och det tydliga, liberala avståndstagandet mot tyskarna under andra världskriget.
Ellens val av Helena Dahlgren m.fl
I den tio (!) delar långa romance-serien får läsaren följa en brokig skara unga kvinnor i en fiktiv studentstad från början av 1910-talet fram till valdagen 1921. De är bonddöttrar och före detta glädjeflickor, läkarstudenter och herrgårdsdamer som från början inte har något gemensamt, men med tiden lär känna varandra och siktar in sig på ett gemensamt mål: rösträtt och ökat självbestämmande för kvinnor. Det blir en kamp och en tid som skördar många offer. Vänner dör i demonstrationståg. Spanska sjukan krossar drömmen om livslång kärlek. Resonemangsäktenskap hindrar människor från att leva livet fullt ut. Tänk Bridgertons möter Fröken Frimans krig.
Så roligt ska vi inte ha det: En historia om svensk alkoholpolitik av Mattias Svensson
Måsteläsning för alla som vill få utlopp för sin frustration efter att ha tvingats genomlida en 30 minuter lång guidning och informerats om alkoholens skadeverkningar innan det äntligen är dags att få köpa med sig några öl från det lokala bryggeriet, eller som inte får sitta på en uteservering och smutta på sin drink efter klockan 23 under sommarens enda tropiska natt.
SvD-ledarskribenten Mattias Svenssons bok om Sveriges alkoholpolitiska historia är perfekt hängmatteläsning. Risken finns dock att du framstår som en besserwisser på varenda grillkväll eftersom du inte kommer kunna hålla dig från att referera till boken.
Bara en kram av Henrik Bromander
I den här bladvändaren från 2019 förkroppsligar huvudpersonen Jens en av de mest avskyvärda arketyperna från 2010-talet: den mediokra mannen som insett att hans karriär kan få en skjuts om han börjar rapa feministiska floskler. Under 414 sidor (det är oklart om sidantalet är en blinkning till postnumret i Majorna i Göteborg där en stor del av romanen utspelar sig) får läsaren följa en sorglig och osympatisk tjugonågontingares jakt på status och kärlek. Jens vill så mycket. Han kan så lite. Men plötsligt förstår han att mediokra män som uttrycker ”rätt” åsikter (feminism är bra, kvinnor är bäst) och använder pronomenet ”en” istället för ”man” har större chans att lyckas än kompetenta kvinnor. Jens tar den chansen, och hans tidigare så sorgliga journalistkarriär får ett rejält uppsving. Men, så börjar det gå rykten om att Jens kanske inte är en så god människa, ändå. Åtminstone inte i sovrummet. Märkligt, tycker Jens. Han är ju feminist. Eller?
Badort av Tove och Hanna Folkesson
I Europa står andra världskriget för dörren medan den svenska överklassen tar färjan över till badorten Borgholm för att tillbringa sommaren på pensionat vid havet och dekadenta fester i V-Gurras sommarslott Solliden. De unga kvinnorna Måna och Ingrid sätter varandras världar i gungning, men ser sin kärlek som omöjlig. 34 år senare hade riksdagspolitikern Fritz Börjesson (C) äntligen fått igenom en fråga han drivit i nästan två decennier: en bro från fastlandet till Öland. I dag kan alla köra avgiftsfritt över Ölandsbron, eller ta en billig passagerarfärja över sundet för att uppleva den öländska naturen, och kyssa vem man vill i solnedgången.