Minskningen på 500 miljoner kronor i statsbidrag till landets studieförbund sker successivt under tre år. Redan under 2024 minskade anslagen med 250 miljoner kronor. Något som redan har gett avtryck i Sverige då flera replokaler, musikhus och scener har lagts ned eller dragit ned på verksamheten. Skellefteå har varit relativt förskonat, än så länge. Men i somras bommades en replokal i Burträsk igen.
– Vi var tvingade att dra i handbromsen, när vi såg vad som skulle komma med minskade anslag. Det är mycket trist och något som tyvärr drabbar många unga människor. De hamnar i kläm, säger Lena Våglund, verksamhetsutvecklare vid Studieförbundet Vuxenskolan.
Nu är många oroliga att ännu fler replokaler i Skellefteå ska gå samma väg till mötes. Till exempel postade en av stans musikprofiler Felicia Selin nyligen ett inlägg i sociala medier om hur tråkigt det är när replokaler läggs ned i landet.
Hon förklarar hur mycket en plats som Mullberget och dess replokaler betytt för henne och andra Skelleftebor genom åren. Nu kan dessutom Peder Zingmark, verksamhetsutvecklare på studieförbundet ABF i Skellefteå, bekräfta att hennes oro är befogad. De minskad anslagen kan påverka Skellefteås musikliv en hel del.
– Det kommer märkas. Hur mycket vet vi inte än. Vi har stöttat Mullberget genom åren då vi tycker att det gör mycket bra saker. Jag är själv en Mullbergare och brinner för stället. Vi kan exempelvis behöva dra ned på stöd av utrustning eller bidrag till hyra, säger han.
I dag betalar banden på Mullberget en hyra för att nyttja replokalerna. ABF står för de kostnaderna. Om stödet till banden, som är drygt 30 till antalet, försvinner kan det bli kännbart, tror Jonathan Norén Brännström som jobbar på Kulturföreningen Mullberget.
– Det handlar om tusenlappar per månad för dem. Då tror jag att många försvinner från musiken, vilket vore mycket beklagligt. Det är helt idiotiskt med de minskade anslagen. Det blir upp till banden själva att lösa sina replokaler och det tror jag inte alla kan göra.
Felicia Selin är inne på samma spår.
– Replokalerna är lika viktiga som fotbollsklubbarna. Jag känner mig stressad över att andra kanske inte får den chans jag och många med mig haft. För mig är Mullberget på många sätt kopplat till meningen med livet. Försvinner den ekonomiska stöttningen försvinner det också band.
Hon arbetar själv vid studieförbundet Studiefrämjandet. De har också ett par replokaler i Skellefteå. Men vad Felicia Selin vet kommer de inte påverkas i närtid. Vad gäller Mullbergets lokaler säger Mikael Stenlund, ansvarig för ABF:s verksamhet i Skellefteå, precis som sin kollega Peder Zingmark att det är för tidigt att uttala sig om hur mycket som kommer påverkas. Det beror bland annat på hur nya direktiv inom organisationen ser ut framåt och hur många band som behöver stöttas.
– I år ser det bra ut. Nu klarar vi kostnaderna som vi har på Mullberget. Men det kan absolut bli förändringar till nästa år.
Dessutom har anslagen redan påverkat Trästocksfestivalen då hundratusentals kronor försvinner i stöd till Stim-pengar som festivalen är skyldiga artisterna. Även dessa har ABF betalat. Men det problemet oroar inte Jonathan Norén Brännström lika mycket som replokalerna.
– Det har vi vetat om och betytt att vi fått anpassa storleken på festivalen. Men det gjorde vi till stor del redan efter pandemin. Med minskad storlek minskar också Stim-kostnaderna.
Jonathan Norén Brännström säger vidare att Kulturföreningen Mullberget nu behöver hitta lösningar för framtiden. En fördel är att de redan har andra aktörer som de samarbetar med.
– Men vad gäller replokalerna så är stödet idag helt och hållet beroende av ABF. Men vi vet vad som kan komma och hoppas nu hitta finansiering från andra håll. Vi vet inte hur vi ska lösa detta, men ska jobba proaktivt.
Även Felicia Selin vill tänka positivt om framtiden.
– En fördel är att vi har ett fint samarbete mellan studieförbunden och andra aktörer. Jag hoppas att det är en styrka framåt och att vi tillsammans hittar en väg att stötta Skellefteås musikliv.