Bokrecension: Skickligt om såriga familjer

En israelisk släkt kantad av barn som överges, förälskelse över landsgränserna och stora svek. Maria Eriksson har läst David Grossmans roman "Med mig leker livet".

"Med mig leker livet", av David Grossman, ges ut av Albert Bonniers förlag och har översatts av Natalie Lantz.

"Med mig leker livet", av David Grossman, ges ut av Albert Bonniers förlag och har översatts av Natalie Lantz.

Foto: Christine Olsson/TT

Recension2020-11-25 10:00
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I Israel finns det av historiska skäl många tragiska livsöden. I David Grossmans roman handlar det om en judisk kvinna, Vera, som växer upp i Kroatien, blir häftigt förälskade och gifter sig med en serb, vilket inte ses med blida ögon i släkten. 

Under Titos regim blir paret misstänkt för att vara folkets fiender och mannen tar sitt liv. Vera blir placerad på Titos ökända fängelseö Goli Tok under många år och hennes åttaåriga dotter Nina blir övergiven. Efter frigivningen reser de till Israel och där gifter hon om sig med en man som har en jämnårig son, Rafi. Nina och Rafi blir förälskade men Nina är så skadad av sin traumatiska barndom att hon flyr. De återförenas några år senare och får dottern Gili, men Nina överger dem båda. Svek, skam och tystnad gör relationerna i familjen såriga. Hur kunde Vera välja att hedra sin döde mans minne istället för att skydda sin dotter? 

Det är Gili, barnbarnet, som är berättaren och agerar filmare när de åker tillbaka till Kroatien för att den nu 90-åriga Vera ska öppna för att tala om det som hänt. Kan öppenhet och samtal läka och försona sveken? Grossman undersöker i sina romaner moraliska frågor. I berättelsen som är baserad på en sann historia tecknas Vera med psykologiskt djup i en svår tid där starka politiska övertygelser och spelar in. Särskilt berättelsen från fängelseön så djupt berörande gestaltat med ett levande språk, skickligt översatt till svenska.