Var är karlarna? – arrangörerna bakom Berättarkraft vill att männen också ska våga

Bidragen blir allt bättre men däremot inte fler. Nu hoppas arrangörerna bakom tävlingen Berättarkraft på en ändring.

Önskemålet. Lillemor Skogheden vill gärna att fler bidrag skickas in. Foto: Emilie Sjölund.

Önskemålet. Lillemor Skogheden vill gärna att fler bidrag skickas in. Foto: Emilie Sjölund.

Foto: Foto: Emilie Sjölund.

Not Found2015-10-22 16:15

För sjunde året i rad arrangeras tävlingen Berättarkraft. Årets tema är "Hitta hem" och dramapedagogen Lillemor Skogheden, som ansvarar för tävlingen och den workshop finalisterna får gå innan finalen, menar att ämnet har många möjligheter.

– Tanken var att ha ett ämne som både är aktuellt men även allmänmänskligt. "Hitta hem" är också öppet för många olika genrer, det kan handla om dokumentära berättelser eller mer spektakulära, säger hon.

Den stora utmaningen Berättarkraft dragits med sedan starten är att få folk att skicka in berättelser. Vanligtvis brukar antalet bli runt 25.

– Jag skulle helst av allt vilja att det kommer in 40 bidrag. Vad vi i juryn däremot märkt under de senaste åren är att bidragen är så bra att det är svårt att göra ett urval, berättar Lillemor Skogheden.

Av de sex vinnarna i Berättarkraft är samtliga kvinnor och rent generellt är det få män som väljer att skicka in bidrag.

– Om det är rädslan för att ställa sig på en scen eller något annat vet jag inte. Samtidigt kan vi inte kvotera bland bidragen som kommer utan vi väljer ut finalisterna utifrån de kriterier vi har, säger Lillemor Skogheden.

Vilka kriterier har ni i juryn?

– Vi tittar på kreativitet, relevans till ämnet och berättelsens utvecklingsmöjligheter. Alla finalisters berättelser jobbar vi vidare på under workshopen, men de måste uppfylla kriterierna från början.

Målsättningen med tävlingen är att uppmuntra till muntligt berättande. Lillemor Skogheden menar att Berättarkraft lyckats bra med det då flera finalister valt att fortsätta med berättande i olika former och även gett ut böcker.

– En av våra finalister (Stina Stoor, reds. anm) är dessutom Augustnominerad i år. Det känns fantastiskt roligt att se hur finalisterna väljer att fortsätta med berättandet och skrivandet, säger Lillemor Skogheden.

undefined
Önskemålet. Lillemor Skogheden vill gärna att fler bidrag skickas in. Foto: Emilie Sjölund.

Berättarkraft

Finalen sker alltid under Berättarfestivalen.

Bakom tävlingen står Skellefteå kraft, Västerbottensteatern och Berättarfestivalen.

Årets vinnare får en skriv- och berättarkurs på Kreta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om