Revolution på repertoaren – premiär för ”Darling Dorotea” på lördag

Vad skulle hända om norra Sverige utropade en egen republik? Det är den centrala frågeställningen i Västerbottensteaterns ”Darling Dorotea”, som har premiär på lördag.

Ledare. Anna Söderling spelar en av de som genomför statskuppen i "Darling Dorotea".

Ledare. Anna Söderling spelar en av de som genomför statskuppen i "Darling Dorotea".

Foto: Ledare. Anna Söderling spelar en av de som genomför statskuppen i

Not Found2017-03-01 17:27

Karin är hemvändaren från Stockholm som axlat rollen som frontfigur för kampanjen "Nystart Västerbotten". Alexander är karriäristen som aldrig varit norr om Dalälven, Tea är den rakryggade aktivisten. De hamnar mitt i en statskupp, där ett nätverk tar makten och utropar Bottniska republiken – norra Sverige har fått nog.

– Vad skulle egentligen hända om Norrland bröt sig fri? Hur skulle det kunna gå till? Vad skulle det få för konsekvenser? Det är en högst aktuell tanke, som vi nu gestaltar på en teaterscen, säger regissör Bobo Lundén.

De tre personerna som berättelsen cirkulerar kring gestaltar alla varsitt förhållningssätt till den nya republiken. Är den ett hot, nödvändighet eller möjlighet?

– Vi är noga med att poängtera att detta är just ett tankeexperiment. Vi presenterar inga sanningar utan vi problematiserar och visar olika perspektiv, säger Lundén.

Bobo Lundén är Västerbottensteaterns nuvarande husregissör, och har tidigare skapat föreställningar som "S.E.N.S.E" och nu senast "En julsaga". Precis som de är ambitionen med "Darling Dorotea" att engagera åskådarna.

– Vi vill att publiken ska vara en del av revolutionen, utan att aktivt delta. Men det här är varken "S.E.N.S.E" eller "En julsaga", nu testar vi något nytt. Vi provar sådant som jag aldrig gjort tidigare, som att spela tre scener samtidigt.

Historien om norra Sveriges uppgörelse är relevant att berätta, menar Lundén.

– Teatern ska ligga i framkant för att prova, och problematisera samhället. Vi pratade om att vi ville göra en feel good-föreställning om Västerbotten, och då var det självklart för mig att ge mig ut i länet för att möta invånarna, säger Lundén.

Kring 15 långa intervjuer och många mil i bil har sedan mynnat ut i "Darling Dorotea".

– Jag märkte att det finns en bubblande frustration. Varför ser inte stor-Sverige det som händer här uppe? Varför försöker man skala bort en del av Sverige? Det undersöker vi.

EvaMaria Oria spelar Tea, den unga aktivisten.

– Tea är idealist, en sådan som gör saker. Hon är från Dorotea, och brinner för rättigheterna här uppe, säger hon.

Hon tror att en pjäs som "Darling Dorotea" behövs.

– Vi ställer mycket frågor och belyser problem som centralisering och ojämn skattefördelning, vilket jag tror är viktigt. Sedan har det varit en utmaning för mig, som inte är härifrån, att gestalta Tea.

Trots ett allvarligt ämne hoppas Bobo Lundén att publiken lämnar teatern med ett leende på läpparna.

– Jag hoppas att de är uppsluppna, berörda, att de skrattat men också att de har med sig känslan om att nu berättar vi om oss här uppe, säger han.

Jag hoppas att de är uppsluppna, berörda, att de skrattat men också att de har med sig känslan om att nu berättar vi om oss här.

Ledare. Anna Söderling spelar en av de som genomför statskuppen i "Darling Dorotea".
Ledare. Anna Söderling spelar en av de som genomför statskuppen i "Darling Dorotea".
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om