De flesta har en relation till skogen. Men hur mår den egentligen? Och vad gör vi med den? Det är några av de frågeställningarna som Greger Ottosson resonerar kring i "Skogens konung". Imorgon har berättarföreställningen premiär på Västerbottensteatern, och på scenen kommer Greger stå ensam med sin berättelse.
– Det är en föreställning som varvar en skröna om en arvstvist, där sonen vill sälja släktgården och dottern vill behålla, och tankar kring min egen uppväxt, säger Greger.
Han har skrivit manus tillsammans med Martin Lindberg, som också regisserar. Greger växte upp i Gamla Brattsbacken utanför Nyåker och reflektionerna kring en avfolkande by är central.
– Jag har sett hur en by sakta tappar invånare, och hur den blir omgiven av kalhygge. För mig har skogen alltid varit central, precis som för många andra Västerbottningar. Den har funnits runt knuten och det är där jag känner mig rotad på riktigt. Det vill jag berätta om, säger han.
Förutom skrönan och Gregers eftertänksamheter vill föreställningen även väcka något djupare – frågan om skogens dåtid, nutid och framtid.
– Skogen berör oss svenskar väldigt mycket, den är en del av vår identitet. Och hur behandlar vi den egentligen? Hur ska vi behandla den? Är det rätt att avverka i den takt vi gör idag? Det är några av de tankar vi hoppas att publiken tar med sig. Det är mycket humor, musik och poesi men med en allvarlig underton, säger Martin.
Morgondagens premiär följs upp av kring 30 olika föreställningar runt om i landet, varav de flesta görs i länet.
– Det känns väldigt roligt, vi får se hur den tas emot, säger Greger.