Både tragiskt och glädjefyllt – Västerbottniskt nybyggarliv tonsätts i föreställningen ”Smed”

Familjetragedier, men också dans på sommaräng. Den musikaliska berättelsen "Smed" har fångat alla nyanser av livet som nybyggare i Västerbotten och nästa vecka är det premiär. Men det stannar inte där – nästa år väntar turné i USA.

Musik. Ulf Nordwall, Peter Nordwall och Maria Bervelius har tillsammans skapat musik och text till föreställningen. Foto: Fotograf Andreas Nilsson AB.

Musik. Ulf Nordwall, Peter Nordwall och Maria Bervelius har tillsammans skapat musik och text till föreställningen. Foto: Fotograf Andreas Nilsson AB.

Foto: Foto: Fotograf Andreas Nilsson AB.

Not Found2017-05-04 10:15

Det var början av 1800-talet, fred i Sverige och stor brist på mark i södra landsänden. Svenska staten blickade upp mot norr och såg ödemark, trots att stora delar av landytan redan befolkades av samer. Människor lockades till norr, med hopp om ett bättre liv. Från Ångermanland kom Jonas Jonsson Smed och hans hustru Anna-Brita. Året var 1831 och de nygifta bosatte sig i Vallen, 16 kilometer utanför Lövånger. Där tar den musikaliska berättelsen "Smed" avstamp.

– De som ville ha förändring och starta på ny kula sökte sig ofta till Norrland. På många sätt påminner inflyttningarna till Norrland om utvandringarna till Amerika. Det ville vi berätta om, säger Ulf Nordwall.

I "Smed" har Ulf Nordwall tillsammans med sin bror, musikern Peter Nordwall, och Maria Bervelius tecknat ett porträtt av en nybyggarfamilj. Under en timme kommer publiken få följa med på en musikalisk resa genom fyra generationer, otaliga barn och flera tragedier.

– Jonas Jonsson Smeds liv får ett sorgligt slut när han drunknar i sjön Vallsträsket, inte ens fyllda 30 år. 50 år senare drunknar hans son, Anders, i samma sjö. Den historien fångade mig, säger Ulf Nordwall.

Alla personer som förekommer i "Smed" har funnits på riktigt, de två drunkningarna har ägt rum och namnet Smed är väl förankrat i Vallens mylla. Föreställningen följer familjen genom de två dödsfallen och landar slutligen i 1970-tal – hos ättlingen Ebba som är anledningen till att "Smed" finns.

– Det är min mormor. Hon berättade för mig när jag var barn om hur hennes farfar drunknade och det är något jag burit med mig. För ett år sedan började jag göra efterforskningar i Skellefteå museums arkiv, och lärde mig mycket om min egen släkt. Föreställningen kretsar kring fakta, men innehåller också fiktion.

Den musikaliska inramningen är melodiös, känslosam och tidlös och vävs samman med släkten Smeds snåriga livshistoria. På onsdag nästa vecka är det premiär.

– Vi har arbetat med föreställningen i ett år ungefär, och det känns fantastiskt att vi är klara. Att framföra "Smed" i Lövångers kyrka kommer vara extra speciellt. Alla personer vi skrivit om har nämligen befunnit sig där vid olika tillfällen.

Fem föreställningar finns inplanerade under våren men det kommer bli fler. Nästa år väntar ännu en turné – på andra sidan atlanten.

– Vi kommer besöka Chicago och Rockford. Det finns ett stort intresse för den här typen av historier i USA och det känns otroligt roligt, säger Ulf Nordwall.

undefined
Musik. Ulf Nordwall, Peter Nordwall och Maria Bervelius har tillsammans skapat musik och text till föreställningen. Foto: Fotograf Andreas Nilsson AB.
undefined
Inspiration. Ulf Nordwall inspirerades av sin egen släkthistoria när den musikaliska berättelsen "Smed" blev till. På onsdag är det premiär i Tavelsjö. Foto: .
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!