En av de nya trenderna i matvärlden verkar vara vegetariskt. Överallt pratas det om vegetariskt. Mycket bra, tycker jag. En trend som verkligen värnar om miljön. Att äta kött är det som påverkar klimatet mest. Jag och min make har lagt om vår kost rejält de senaste månaderna. I stället för att äta vegetariskt en gång i veckan har vi valt att äta kött/fisk/fågel 1-2 gånger i veckan.
1. "Ännu mera vego" av Sara Ask och Lisa Bjärbo
Lisa är journalist och författare och Sara är barndietist och har länge skapat recept. Det här är en fortsättning på "Mera vego". Även den här passar hela familjen. Recepten funkar från bebis till vuxen och är indelade från snabblagat till helgmat. Sen finns det även tips för en vegobrunch, vegetariskt julbord och hur du kan göra grillkvällen mer grön.
2. "Hello Green: ett äventyr i växtriket" av Josefine Jäger
Inte bara vegetariskt utan även fritt från gluten, socker och mejeriprodukter. Sådant som många kroppar inte mår bra av. Här får man traditionella rätter eller bakverk i en ny tappnig som tacosallad eller morotskaka. En väg in i ett grönare och friskare liv.
3. "Flexitarianens kokbok: mycket grönt, lite kött" av Eleonora von Essen
För den som inte vill gå all in och bli vegetarian på heltid men ändå vill äta mer grönt passar den här boken, mycket grönt och lite kött. I recepten är det grönsakerna som har huvudfokus och köttet som är det lilla extra, inte tvärtom. Allt från lättlagade familjerecept till fina trerättersmiddagar. Så om du inte vill bli vegetarian… ät i alla fall mer grönt!
4. "Grön mat: för gravida och barnfamiljer" av Åsa Stridlund och Elisabeth Kylberg
Och sist ett litet tips för alla föräldrar som vill äta mer vegetariskt med små barn i familjen. Det går alldeles utmärkt. Här finns fakta och tips på vad man ska tänka på, näringslära och vegorecept framtagna av nutritionister.
Johanna Renling