Vilka av höstens barnböcker är bäst? – Norrans David Ekström har svaret

Foto: Foto: David Ekström

Kultur och Nöje2015-10-13 21:15

"Bosses rymdäventyr" av Petrus Dahlin och Marcus Gunnar Pettersson (Bonnier Carlsen)

En bok med en hel del text, och fantastiska bilder. Storyn och budskapet är bra om Bosse som tvingas vara med sin mormor, när han helst vill vara kvar i stan och spela tv-spel och se rymdfilmer. Sakta så inser Bosse faktiskt att trots att han är i den tråkiga skogen så befinner han sig ute i rymden. En bildande bok för lite äldre barn. Små barn gillar dock de detaljerade bilderna.

"Bäbis kär" av Ann Forslind (Alfabeta)

Ann Forslinds serie påminner om Totteserien, fast för lite yngre barn. Det finns flera böcker om Bäbis, som till exempel Bäbis Tränar och Bäbis Rädd. En bok som riktar sig till små barn som just lämnat bäbisåldern. Extremt snabblästa böcker som ändå plockar upp barnets vardag. I "Bäbis kär" så förälskar sig Bäbis i grannes äldre dotter och vad som ser ut som en ledsamt slut, ordnar till slut upp sig.

"Kon som visst kunde klättra" av Gemma Merino (Hippo)

Gemma Merino har tidigare skrivit succén "Krokodilen som inte gillade vatten". Nu är det dags för kossan Tina som älskar att prova på nya saker. Lite som en annan ko, Mamma Mu, så vill hon prova på allt. Och likt Kråkan så finns Tinas systrar som de som inte tror att hon ska lyckas. En tänkvärd bok om att man kan lyckas om man bara vågar. Riktar sig till lite äldre barn.

"Läsa bok" av Anna-Clara Tidholm (Alfabeta)

Ännu en nyutgåva av en gammal klassiker. Precis som vanligt så levererar Anna-Clara Tidholm korta meningar och färgstarka bilder. Här är det Lilla Musen som i sin fåtölj läser en bok och tittar ut genom fönstret där en helt ny värld breder ut sig med stora hav, vilda djur och höga berg. En bok som helt riktar in sig på små barn som säkert har mer nytta av bilderna än av de korta meningarna.

"Mamma Mu & Kråkan Leker" av Jujja Wieslander och Sven Nordqvist (Rabén & Sjögren)

Som vanligt levererar Mamma Mu och Kråkan. Nu som seriealbum. Storyn är densamma och Mamma Mu gör galna saker och Kråkan ställer sig som vanligt på tvären. Mamma Mu åker skridskor, leker orm och rappar. Kråkan tycker att allt är dåliga idéer, men motvilligt blir han indragen i lekarna och kör fullt ut, mot sin egen vilja. Naturligtvis stort underhållningsvärde. Som vanligt.

"Mamma Mu och Kråkan - Bang bang balans" av Jujja Wieslander (Rabén & Sjögren)

Äntligen finns Mamma Mu och Kråkan som musikmodul. 50 sånger är samlade där musikerna Backa Hans Eriksson och Malou Meilink har arrangerat sångerna. Nya bilder av sven Nordqvist dyker upp som bonus. Igenkänningsfaktorn bland sångerna är stor från förskolan. Mamma Mus signaturmelodi, "Bang bang balans" och personliga favoriten "Stor våg liten våg" är med bland låtarna.

"Mera mat" av Anna-Clara Tidholm (Alfabeta)

En klassisk bok i nyutgåva. Anna-Clara Tidholm skriver för de allra minsta barnen. Bilderna är roliga och texterna är extremt korta. Det är lätt för en 2-åring att hänga med och skratta åt tokigheterna. Här får man följa med maten in i mun och ut genom rumpan, på pottan. Och att man faktiskt kan spilla på vägens gång. Budskapet är tydligt. Du ska äta maten, även om det är ärtor.

"Nu är det sent!" av Emma Adbåge (Rabén & Sjögren)

Emma Adbåge hittar med små medel helt rätt i något som skett i alla barnfamiljer. Barnet vill inte sova trots att det är sent, och att det finns mycket som det vill hinna med innan det somnar. Bilderna är klockrena och texten, som är kort, kompletterar bra. Många böcker har skrivits om att man måste gå och lägga sig. Men slutet på denna bok har jag aldrig någonsin varit med om.

"Vad lilla Anna sparade på" av Inger och Lasse Sandberg (Rabén & Sjögren)

Lilla Anna är tillbaka i en ny utgåva på en bok som undertecknad läste som liten parvel. Kavata Anna samlar på sig en massa skräp och skapar bland annat en bil och en flygmaskin. Budskapet är tydligt och bra. Med fantasi kommer man långt, i detta fall så långt så man kan flyga iväg till helt nya platser i världen. Med lite skrot. Långa Farbror är som vanligt snäll.

"Vem är stor?" av Stina Wirsén (Bonnier Carlsen)

Stina Wirséns serie "Vem"-böckerna fyller tio år. Vem-djuren har vuxit upp och nu får man läsa om vad de gör som vuxna. Vilka djur har hår under armarna? Vem är polis? Vem har fått skägg? Frågorna får naturligtvis ett svar i den nya boken. Vardagen beskrivs och de stora kanske inte alltid har lösningen. Vi får också träffa två små nya djur, Knalle och Gnisen. En bok för barn mellan 3-6 år.

"Vems hus?" av Stina Wirsén (Bonnier Carlsen)

"Vems hus?" är en jubileumsutgåva av "Vem"-böckerna. Kompisarna Fågel, Nalle, Nallegrisen, Katten och Kanin bor allihop i samma trappuppgång. Här kan man öppna upp huset då boken är gjord i kartong och gissa vem som bor var, med ledtrådar. Du kan också fälla ut ett golv så har du en liten scen som gör att du kan leka i de olika rummen. Klurigt att hänga med för de minsta. Äldre barn lär ha jättekul!

"Äskil äter träd" av Åsa Lind (Norstedts)

En enormt charmig bok om Äskil som älskar träd. Inte för att klättra i dem, utan för att äta dem. Påhejad av morfar och med en tvekande mor så sätter Äskil i sig allt som kommer i hans väg. Åsa Lind skriver klurigt och finurligt rim och boken är en blivande klassiker i klass med Petter och hans fyra getter. För 3-6 år, men yngre barn har också glädje av den härligt tecknade boken.

undefined
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!