Verklighetsbaserad tragedi

Bok med starkt innehåll. Fredrik Hardenborgs bok ”Ondskan är en blond pojke” får Norrans recensent att rysa.

Fredrik Hardenborg. Foto: Pressbild/Kalla Kulor

Fredrik Hardenborg. Foto: Pressbild/Kalla Kulor

Foto: Foto: Pressbild/Kalla Kulor

Kultur och Nöje2015-04-23 15:15

Inget skrämmer mer än när helt vanliga människor hamnar i en ond cirkel som de inte lyckas ta sig ur. "Ondskan är en blond pojke" innehåller trasiga familjer, mobbning och missbruk som bildar en kedja av omständigheter som leder till allt värre konsekvenser. Man ser vart det är på väg, men som läsare kan man bara hoppas förgäves att cirkeln ska brytas.

Adde är den mobbade killen, och Isse är en av mobbarna. I boken får vi växelvis följa bådas liv, och även om det inte finns något som ursäktar vissa handlingar så kan man sympatisera med båda. Mest av allt blir man förbannad över den nonchalans som skolan och samhället i övrigt visar, trots varningssignalerna som finns där.

Boken är inspirerad av verkliga händelser som utspelade sig i Rödeby 2007, men likheterna med verkligheten är inte överdrivet stora. Handlingen är förlagd till en fiktiv ort och det är inte de verkliga ungdomarnas liv som skildras, utan snarlika förhållanden som leder till liknande resultat. Men någon dokumentär är det alltså inte fråga om.

Trots att boken väcker starka känslor precis som det var tänkt, så är den inte utan brister. Mot slutet blir det lite väl abrupt och mycket lämnas oförklarat. Vissa delar av handlingen känns också som övertydliga pusselbitar som läggs ut för att leda fram till det uttänkta slutet. Men om man orkar med tung läsning med skrämmande verklighetskänsla så är den värd att ta sig an.

Andreas Eriksson

undefined
Fredrik Hardenborg. Foto: Pressbild/Kalla Kulor
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!