Anna Nordlander är på många sätt ett stort namn i Skellefteås historiska medvetande. Hon är konstnären som, i en tid där kvinnors rättigheter var väldigt begränsade, satsade på en yrkeskarriär, studerade på konstskolor runt om i Europa och som gett namn till Museum Anna Nordlander.
Trots att hon lämnat djupa spår i bygden så har mycket varit okänt kring personen Anna. Hur var hon? Vad tyckte hon? Vad kände hon?
– Vi kunde den hårda faktan: att hon var prästdotter, att hon föddes 1843 och hur hennes konst såg ut. Men egentligen visste vi inte så mycket mer, säger Veronica Olofsson, konstpedagog vid MAN.
Det är där utställningen "Ständigt denna Anna: huvud och hjärta" kommer in. 2011 startade museet en utställningsserie där man fördjupade sig i kvinnan som namngett museet. I fyra olika delar har besökare fått lära känna Anna Nordlanders konst ur olika perspektiv och när det var dags för nummer fem fanns en tydlig vision – personen bakom konsten.
– Det har letats intensivt efter brev som Anna Nordlander skrivit i många år. Men de har inte gått att finna någonstans – tills nu. För några år sedan fick Harald Larsen kontakt med Finlands nationalgalleri arkivsamlingar, Gösta Stenmans arkiv, där de hade hittat en samling med ett 40-tal brev, säger Veronica Olofsson.
Det är de orden och de meningarna som nu täcker konsthallen på MAN. Långa, insiktsfulla, sorgliga, glada, arga meningar ringlar sig längs väggarna och skvallrar om en skarp konstnärsjäl som vägrade anpassa sig efter dåtidens uppfattning kring hur en kvinna skulle vara.
– Det här är första gången som vi får höra hennes röst, som vi får komma henne nära rent känslomässigt. Det var otroligt starkt att läsa det hon skrivit.
Mellan åren 1866 till 1879 brevväxlade Anna Nordlander med konstnärskollegan och vännen Kerstin Kitty Cardon. Hon berörde allt från att vara kvinna till att vara konstnär, vän, dotter och sjuk i tuberkulos.
– Det är väldigt känslosam läsning, och många meningar stannar. Som "Det är svårt att måla när man är kvinna och känner sig stängd på alla sätt". Man känner igen sig otroligt mycket i henne, det är slående, säger Anna Lindfors som tillsammans med Veronica Olofsson skapat utställningen.
Igår var det vernissage, där Nordlanders ord tolkades i allt från monologer till tal.
– Vi vill levandegöra henne och hennes ord så gott det går. Därför har vissa av hennes brev lästs in och går att lyssna på, du kan skriva egna brev och bara sitta här och ta in hennes tankar, säger Veronica Olofsson.
"Huvud och hjärta" pågår ända till oktober och stannar inte bara vid utställningen. I samarbete med skolklasser och ungdomar kommer Anna Nordlanders ord att gestaltas i en rad olika kulturyttringar, i allt från poesi till musik.
– Det kommer bli fantastiskt. Vi hör hur många unga pratar om Anna Nordlander, och det känns som en riktig vinst, säger Veronica Olofsson.
Det här är första gången som vi får höra hennes röst, som vi får komma henne nära rent känslomässigt.