Var slutar Game of Thrones?

Seriens stora problematik. I dag börjar den femte säsongen av tv-serien och krönikören Carl Brännström förbereder sig för att gå in i zen-läge.

Kultur och Nöje2015-04-13 19:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Idag är det premiär för femte säsongen av ohyggligt populära "Game of Thrones" - den enda serien från HBO som innehåller både drakar, helskägg, kastrerade män och lömska kortväxta som smider planer bakom röda sidengardiner. I och med denna säsong är serien snart ikapp bokförlagan och frågorna kring hur serieskaparna ska hantera detta har duggat allt tätare det senaste året.

Författaren bakom böckerna, George R.R Martin, är ökänd för sitt extremt låga skrivtempo. Senaste boken, "A dance with dragons", släpptes 2011. Den tog honom sex år att färdigställa. Boken dessförinnan, "A feast for crows", tog honom fem år. Varje ny bok har tagit honom längre och längre tid att skriva. Med det i åtanke är det inte så konstigt att serien, som började produceras 2011 - alltså samma år som "A dance with dragon" släpptes - snart är ikapp (och förbi) hela bokserien.

Skaparna av tv-serien, D.B Weiss och David Benioff, har berättat hur HBO kommer att hantera detta; genom att plöja vidare. Serien har redan i tidigare säsonger avvikit från bokförlagan gällande vissa händelseförlopp och karaktärer och detta kommer vi alltså att se ännu mer av i framtiden. Det som dock oroar mig är att tv-serien från och med denna säsong också kommer att börja avslöja händelser som inte ens förekommit i böckerna än.

Även om serien går sin egen väg kommer den att återknyta med George R.R Martins uttänkta vision vid flera nyckeltillfällen - oavsett om George hunnit plita ner dessa på papper för bokläsarna ännu. Det betyder att femte säsongen av en av världens mest populära tv-serier just nu sannolikt blir den sista jag ser innan jag intar zen-läge och inleder den långa, långa väntan på nästa bok. HBO:s serie är bra, stundtals helt briljant, men den är inte i närheten lika expansiv, nyanserad eller nagelbitande som sin bokförlaga.

Carl Brännström