Vårt hem, vår skog och vår gata – alla bär de på berättelser om människor som tidigare vandrat längs samma vägar. I Aleksandra Jarosz Laszlo verk är det alla dessa livsöden, tro och händelser som är centrala.
– Jag utgår alltid från en plats jag besökt eller passerat som väckt min nyfikenhet. Vad har hänt här? Vilka var de som bodde här? Sedan samlar jag på mig fakta och material som ligger till grund för min konst, säger hon.
Inne på Museum Anna Nordlander syns stora, massiva verk täckta av landskap och interiör. I det grönskiftande syns kvinnor, vissa skarpa och i folkdräkt, andra som siluetter. I skogsbrynen skymtar ibland obestämda varelser, ibland bara träd.
– Varje plats har så många lager. Där finns olika tidsperioder, personer, sagor. I det här projektet har tanken varit att samla rösterna och berättelserna som vi glömde eller aldrig fick höra. Det finns många parallella berättelser om en och samma plats, det är de jag rekonstruerar, säger hon.
Aleksandra Jarosz Laszlo tog examen från Konstfack 2016 och har tidigare studerat vid konstskola i England och filmskola i Polen. "Changing Geographies" är ett pågående projekt, som hon jobbat med i fyra år. Platserna som visas varierar, men bostadsorten Falun med omnejd står för mycket inspiration.
– Det kan komma till mig när jag är ute och går i skogen. I mina verk finns också folktron väldigt närvarande, då jag tycker det är så intressant. Jag tänker att den var ett sätt för människor att bearbeta det som var svårt och ogreppbart.
På varje tavla är det nästan bara kvinnor, ett medvetet val som blev självklart när hon började göra efterforskningar.
– Det är dem jag identifierar mig med, för jag är också kvinna. Jag dras också till att skildra den så kallade tysta kunskapen, som hantverk, något som främst förknippas med kvinnor. Därför känns det också fantastiskt att ställa ut på ett ställe som Museum Anna Nordlander, säger Aleksandra Jarosz Laszlo.