Utställning: Lina Lindahl hämtar inspiration i sin bipolaritet

Storögda kvinnoansikten ackompanjerade av färgsprakande mönster. I Lina Lindahls konst ryms en förhoppning om att glädja åskådaren, men också hennes egen bipolaritet. Nu ställer hon ut på Society café.

Vill inspirera. Lina Lindahl hoppas att människor kan finna glädje i hennes konst, och känna det hon känner när hon målar. Foto: Maria Wallin.

Vill inspirera. Lina Lindahl hoppas att människor kan finna glädje i hennes konst, och känna det hon känner när hon målar. Foto: Maria Wallin.

Foto: Foto: Maria Wallin.

Kultur och Nöje2017-09-18 09:15

I Ersmark finns ett hus som sticker ut. Inte vilsamt gult eller klassiskt rött, långt ifrån det traditionella. De ljusgröna väggarna skvallrar om vad som finns på insidan – en kreativ själ, som allra helst skapar bortanför normerna.

– Det säger så mycket om mig, mitt hus. Jag vill att det ska vara ett hem att trivas i, där kreativiteten får flöda istället för att göra som alla andra, säger Lina Lindahl.

Livsåskådningen som färgade hennes hus ljusgrönt genomsyrar också konsten. Det ska kännas, vara fullt av energi och sprida glädje i rummet. Vackra former, ibland abstrakt och ibland fantasifulla ansikten med blänkande ögon, en del sprunget ur hypomaniska perioder. Lina Lindahl har nämligen diagnosen bipolär, en psykisk sjukdom som för henne innebär hypomaniska och depressiva skov.

– När jag är hypomanisk skapar jag otroligt mycket. Jag mår fantastiskt, och det är som att alla känslor och all energi måste få komma ut genom kreativiteten. Min konst är ett sätt att ge lite av den energin till andra människor, jag vill att folk ska få styrka och glädje av mina verk, säger hon.

Förutom känslan i konsten vill hon även att de rent fysiskt ska gå att ta på. Med hjälp av strukturpasta och akryl skapar hon nivåer och olika strukturer i sin konst.

– Jag vill att mina verk ska kunna upplevas på flera sätt.

Behovet av att skapa har funnits hos Lina Lindahl hela livet, men det var för några år sedan som konstnärskapet gick från biroll till huvudroll. Efter att ha studerat matte och fysik, samt arbetat som mattelärare samtidigt, drabbades hon av utmattningssyndrom. Då tog hon beslutet att byta spår i livet.

– Jag ville göra något helt annat. Efter att ha satsat på matematiken hela livet så bestämde jag mig för att låta kreativiteten få den platsen. Och den har hjälpt mig att må bra.

Till och med i mitten av oktober ställer hon nu ut på Society café.

– Det känns fantastiskt att få ställa ut här hemma i Skellefteå. Jag hoppas att de som ser mina tavlor känner att det är okej att vara oval i ett fyrkantigt samhälle.

Jag hoppas att de som ser mina tavlor känner att det är okej att vara oval i ett fyrkantigt samhälle.

undefined
Ansikten. Växter och kvinnor är huvudfokus i många av Lina Lindahls verk. Foto: .
undefined
Mönster. "Jag har några olika stilar, där den ena är mer abstrakt", säger hon. Foto: .
undefined
Skapandet. Lina Lindahl beskriver sig själv som en kreativ själ. Foto: .
undefined
Vill inspirera. Lina Lindahl hoppas att människor kan finna glädje i hennes konst, och känna det hon känner när hon målar. Foto: Maria Wallin.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!