Varje år görs en förtroendebarometer av Medieakademin. Svenska folket tillfrågas om vilka media och samhällsinstitutioner – typ riksdag, storföretag, radio, tv med flera – de har förtroende för. Eller svenska folket är väl att ta i. Cirka 1 000 personer har tillfrågats. En vanlig enkät alltså, även om barometer kanske låter som något bättre och finare.
Intresset för barometern är väl sådär. Några nyhetsartiklar och kommentarer i samband med presentationen innan den försvinner ner i glömskan.
Barometern brukar se ungefär likadan ut år från år. Sveriges Radio är det företag svenska folket har störst förtroende för tätt följt av Sveriges Television. Sedan följer universiteten, Systembolaget och Ikea ganska högt medan kvällstidningarna hamnar längst ned på listan.
Så ser det ut även i år. Det som möjligen sticker ut är att de unga tappat ganska mycket av förtroendet för de digitala medierna.
– De yngres förtroende rör sig nu ner mot den äldre publikens förtroendenivåer. Och det har vi inte sett i några andra mätningar, säger Henrik Oscarsson, professor vid Göteborgs universitet. Ska bli intressant att följa upp. Kanske är det lite grand så att smekmånaden för de digitala medierna är över.
Enligt barometern har 73 procent mycket eller ganska stort förtroende för Sveriges Radio. Medan motsvarande siffra för Twitter, nere i bottenskiktet, är ynka sju procent.
Ulrika Hedman, doktorand vid Göteborgs universitet, som forskar om journalisters användning av sociala medier, är dock skeptisk och hävdar att barometern knappt säger något om förtroendet för Twitter. De flesta har helt enkelt ingen uppfattning om Twitter eftersom de inte använder det. Ett annat problem är frågans utformning. Vilket Twitter frågar man om? Är det företaget? Plattformens tekniska lösningar? Eller innehållet – som varierar från användare till användare?
Det ligger helt klart något i hennes kritik och säkert finns det också intressanta teorier om varför även kvällstidningarna hamnar i de nedre regionerna. Det finns med andra ord anledning att ta barometern med en nypa sylt. Se den som typ en kul läsning, men inte mycket mer.
Bengt Enqvisttidigare redaktionschef på Norran