Sedan 2001 har jag varit på Bokmässan i Göteborg nästan varje år. För mig som litterär allätare har det varit en fantastisk plats för att upptäcka nya böcker, möta utgivare och författare som jag beundrar, och inte minst knyta kontakter och vänskapsband.
Bokmässan är på många sätt raka motsatsen till att njuta av en god bok i lugn och ro. Den är fysiskt krävande, högljudd och obekväm. Jag rekommenderar ändå alla bokintresserade att göra ett besök någon gång, och med den senaste mässan i färskt minne kommer här några överlevnadstips:
+ Boka resa och boende långt i förväg.
+ Kolla upp programpunkter och tänk på att det inte bara är seminarier i föreläsningssalarna som kan vara intressanta. Många utställare har egna monterprogram och signeringar, och de mindre scenerna har också fullspäckade utbud.
+ Lämna även öppet för improvisation. Halva nöjet är oväntade upptäckter.
+ Insläppet är lite smidigare på morgonsidan. Mitt på dagen, när det är som flest besökare, är besökstrycket hårt. Under lördagen skulle 30 000 personer släppas in och stundtals ringlade kön hela vägen till Scandinavium – 500 meter från mässan.
+ När du kommit in, orientera dig i lokalerna så du har koll på de olika hallarna och hur man tar sig mellan dem.
+ Det finns gott om kaféer inne på mässan, men utbudet är i stort sett identiskt och om man är på mässan flera dagar är det inte dumt att ta med sig egen förtäring eller ta en matpaus utanför mässan på ett närliggande matställe.
+ Vänta med inköpen så länge du kan, böcker är tunga att bära på. Om en bok ser ut att bli slutsåld eller en signering pågår under begränsad tid kan det vara värt att frångå denna princip. Sista timmen innan stängning på söndag är annars bästa tiden för att fynda – vilket dock kan leda till extra tung packning på hemresan…
Andreas Eriksson