Storebror har lärt oss googla

Under resans gång har Google expanderat inte bara som sökmotor.

Kultur och Nöje2014-02-20 06:09
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Storebror ser dig, brukar man ju säga, och tänker då i första hand på myndigheter av olika slag som övervakar sina medborgare.

Men det finns också företag som är så stora och dominanta att de passar in i rollen som storebror.

Google till exempel.

I ett stort reportage berättas i Dagens Nyheters nya lördagsbilaga om sökmotorförtaget. Och stort är just vad företaget är.

Det har gått 15 år sedan företaget grundades i ett litet garage i Kalifornien och Googles högkvarter finns kvar i området. Men har förstås vuxit i takt med de globala framgångarna och är numera stort som en egen stadsdel.

Det finns drygt 46 000 anställda, utspridda på 70 kontor i mer än 40 länder. Och en omsättning på 3,2 miljarder 2004 som har vuxit till 55,6. Vi pratar förstås om dollar.

Under resans gång har Google expanderat inte bara som sökmotor. 2004 lanserades gratismejltjänsten Gmail och 2006 köpte företaget den enorma videosajten Youtube. Det finns också andra populära tjänster som till exempel Google Maps.

Historien om Googles framgångar är naturligtvis intressant läsning. Men också lite oroande. Det finns en växande skara bland akademiker och forskare, men också bland så kallat vanligt folk, som oroar sig över att Google håller på att skapa ett monopol på stora delar av vår digitala tillvaro.

I många länder görs ungefär nio av tio webbsökningar via Goggle. Men i Sverige är Googles dominans ännu större. 2011 stod man för 97 procent av alla webbsökningar. Inte att undra på att vi säger ”googla” i stället för ”söka på nätet”.

Det är så nära monopol som man kan komma.

Men även om nu Google byggt upp en monopolställning och många är oroade för vad företaget i framtiden ska göra med all den information det samlat på sig – vad kan vi göra åt det?

Eller som en forskare säger i DN-artikeln:

– Google beter sig fortfarande relativt schyst. Men om de skulle börja bete sig illa, vilka alternativ finns? Det spelar ingen roll om Google drivs av änglar, vi måste ända ha ett regelverk för att kunna ställa dem till svars.

Bengt Enqvisttidigare redaktionschef på Norran