Snårig men delikat anrättning

Romanen når nya höjder. Det händer mycket i Kristina Appelqvists ”Flickar framför munnen” och det till Norrans recensents stora glädje.

Foto: Norran

Kultur och Nöje2015-04-30 17:15

Miljön på och kring universitetet i Skövde är den naturliga platsen för Kristina Appelqvists romaner. "Flickan framför muren" är hennes sjätte roman i den miljön och den andra med litteraturvetaren Helena Waller i centrum.

Oro över nedskärningar, misstänksamhet och konkurrens kollegor emellan hör till vardagen. Tre universitet ska förmodligen slås samman och de anställda räknar ut att vissa av dem kan drabbas, men vilka? När nu en hedersdoktor från forna Östtyskland ska utses med pompa och ståt svallar känslorna. Varför just hon? Ämnet är laddat och ett oanat antal personer visar sig ha väl glömda och gömda rötter och minnen från kommunisttiden.

Den mordhotade vikarierande rektorn slits mellan sina karriärambitioner och medkänsla med den mycket deprimerade hustrun. I utkanten av handlingen skymtar en kärlekskrank sympatisk och buggande präst, liksom en sensationslysten reporter, Frida, bidrar han till att krydda anrättningen.

Kopplingar till Stasi och tiden före Berlinmurens fall känns aktuella och nästan trovärdiga, även om Kristina Appelqvist skruvat till storyn ordentligt. Handlingen är rejält snårig men mycket delikat med ett överraskande och skickligt slut. I mitt tycke är det här den bästa av hennes romaner, jag läste den med mycket nöje.

Flera av gestalterna i persongalleriet känns som gamla bekanta och att det kommer en fortsättning i serien tar jag för givet.

Inger Lundqvist

undefined
undefined
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!