När planer började smidas för Pride i Skellefteå fick jag en fråga från arrangörsgruppen: Finns det några bra serier som skulle passa att visas upp? Och det gör det såklart!
Serier är nämligen väldigt bra på att representera och inkludera ett brett spektrum av människor. Dels för att det lämpar sig väl för personer som vill berätta om sina egna liv och erfarenheter. Många livsöden som har blivit till seriealbum skulle aldrig kunna förverkligas som roman eller film. Dels för att även mainstream-delen av seriebranschen är relativt öppensinnad. På gott och ont finns det inte lika mycket pengar i serier som i till exempelvis film. Serieutgivarna är inte fullt lika rädda för att stöta sig med allmänheten som filmbolag kan vara efter att ha investerat miljontals dollar i en produktion.
Ett exempel: I serierna om mutanterna X-Men har Mystique i flera decennier ett förhållande med en annan kvinna, Destiny. Tillsammans uppfostrar de den blivande superhjälten Rogue. I filmerna finns Mystique och Rogue med, men utan familjeband. Och att Mystique dras till andra kvinnor har inte nämnts. Visserligen har filmerna om X-Men innehållit mängder av liknelser med den verkliga världens homofobi, men man avstod alltså från att föra över ett av de mest kända samkönade förhållandena i serievärlden till filmduken.
Under Pride-veckan, redan från måndag 24 november, visas seriealbum både på Campusbiblioteket och på Stadsbiblioteket. Bibliotekens utbud har utökats med böcker från Serieteket i Stockholm. Här finns allt från fantasifulla superhjälteserier till självbiografiska amatörserier, humor och drama, action och vardag. I vissa fall är handlingen fokuserad på HBTQ-frågor, i andra fall har sexuell läggning ingen större inverkan på handlingen. Precis som i verkligheten bjuds det alltså på variation.
Andreas Eriksson