När serietidningar var ett nytt fenomen förfasades vuxna över hur serierna fördärvade barnens sinnen. Både med sitt innehåll, och för att barnen hellre läste serier än ”riktiga” böcker. Serier var i princip bannlysta i skolan från 1950-talet och under lång tid framöver.
2014 är det andra tongångar: serier har sällan bemötts lika positivt som idag. I takt med att läslust och läsförståelse minskat bland barn har man insett att serier är vägen in i läsandet, och inte ett hinder.
Sedan i fjol pågår projektet ”Serier i undervisningen” för att främja serier som pedagogiskt verktyg. Att serier väcker läslust hos yngre barn är dragplåstret, men serier kan vara intressanta för elever i alla åldrar. Den populära zombieserien ”The Walking Dead” (som även blivit TV-serie) ges sedan en tid ut på svenska, och för skolor finns en lärarhandledning som belyser seriens karaktärsutveckling, moraliska och etiska problematik, samt berättarteknik. Denna serie är inte lämplig för yngre barn, men har visat sig göra underverk bland äldre elever som haft svårt att intressera sig för läsning.
Förlaget Rabén & Sjögren har tillkännagett en storsatsning på serier för barn. Seriemarknaden har breddats vad gäller serier för vuxna, men utgivningen av barnserier har haft en annan utveckling med få nya och intressanta verk. Förlaget ska ge ut en mängd nya titlar som riktar sig till barn i åldrarna 6-9 år. Vad satsningen kommer att innebära i detalj vet vi inte än, men det utlovas variation i innehållet för att tilltala så många som möjligt.
Jag är själv ett levande exempel på vad serieläsning kan betyda. Tack vare serier lärde jag mig att läsa tidigt. Det väckte kunskapstörst och gjorde att jag blev intresserad av att själv skriva.
Förhoppningsvis kan även andra få en lika positiv upplevelse av seriernas värld.
Andreas Eriksson