– Hur kan vi bäst ta hand om våra soldater, både under tiden då de är verksamma inom försvarsmakten och som veteraner? Det är en av frågorna som soldathemsrörelsen drivit i snart 140 år, säger Andreas Philipsson, direktor för Svenska Soldathemsförbundet.
Han är en av tre skelleftebor som står bakom den nya boken ”Soldathemsrörelsen i Sverige”. Medverkar gör även lokalhistorikern Rolf Granstrand och fotografen Johan Granstrand.
Boken tar upp både historia och samtid. Rörelsen uppstod 1876. En bakomliggande orsak var de dåvarande missförhållandena för soldaterna vid landets övningshedar.
– Baracklivet innebar stora påfrestningar för soldaterna. Soldathemsrörelsen uppstod som en motreaktion mot de sociala missförhållandena och det utbredda drickandet, berättar Andreas Philipsson.
Under årens lopp har rörelsen initierat ett flertal stödfunktioner, kurser och utbildningsinsatser. Soldathemmen var för många värnpliktiga som ett ”ställföreträdande hem.”
En viktig del av den nutida verksamheten handlar om stöd till veteraner och anhöriga, samt förberedande kurser inför utlandstjänstgöring. Både kurser och parrådgivning erbjuds bland annat i Skellefteå.
– Den som gör en internationell insats och den som är hemma med hela ansvaret för hem och barn, befinner sig i väldigt olika verkligheter. Genom professionell rådgivning kan det bli enklare att behålla förståelsen för varandra, säger Andreas Philipsson.
Försäljningen av boken sker helt utan vinstintresse, fortsätter han.
– Allt överskott går oavkortat till vårt psykosociala stöd till soldater, veteraner och anhöriga.