Recension: Arundhati Roy är bäst i sin ironi – men det blir rörigt

Foto: Norran

Kultur och Nöje2017-11-15 14:15

Arundhati Roy som skrev succéromanen, "De små tingens Gud", har återvänt till romanskrivandet efter 20 års uppehåll, då hon ägnat sig åt essäer och debattböcker som politisk aktivist. Den nya romanens karaktär är som Indien - färgstark, mångfasetterad och högt och lågt sida vid sida.

Genom ett kalejdoskop av människor och företeelser skuttar berättelserna fram och tillbaka i tiden. Anjum föds som tvåkönad, betraktas först som pojke men väljer att bli kvinna. Som vuxen flyttar hen till ett kollektiv med transsexuella och udda existenser. Anjum grundlägger sedan ett kärleksfullt hem för utsatta människor på en begravningsplats. För att hänga med i alla turer i romanen bör man nog googla på Indiens historia efter självständigheten så att man har lite koll på konflikterna i Kashmir och religiösa konflikterna i norra Indien. Grävande journalister, anställda vid säkerhetstjänsten och korrupta poliser tillför en del av spänning, men det är många personer att hålla reda på.

När Roy skriver som bäst gör hon det med en passande ironi i ett land vars utvecklingsnivå samtidigt är både medeltida och i teknikåldern. Spela Indisk roulett betyder att man köper medicin med 60 till 40 chans att den inte är förfalskad. Tyvärr försöker författaren spänna över för många teman och romanen blir ganska rörig.

Maria Eriksson

undefined
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!