Svensk politik beskylls ibland för att vara lite torr och tråkig. Jenny Åkervall håller inte med.
– Nej, den är jättespännande och dramatisk! Där finns absolut bra stoff, säger hon.
Hon, om någon, borde veta. Innan Jenny Åkervall blev författare på heltid befann hon sig mitt i politikens kärna, på dramats främre rad, som talskrivare åt både Göran Persson och Mona Sahlin. Men personerna i hennes böcker har inga verkliga förebilder. Likheterna har mest "råkat bli så". I debutromanen "Jag tjänar inte" från 2013 finns en manlig statsminister med äktenskapsproblem. I "På ditt samvete" har vi en ny kvinnlig partiledare för Kristdemokraterna, som gärna sätter abortdebatten på agendan...
– Jag har fått höra att jag har väldigt bra fingertoppskänsla, säger Jenny Åkervall och skrattar.
Vi träffas i Jenny Åkervalls hem i villaförorten Stocksund. Där bor också rättspsykiatern Anna Sager, en av två huvudpersoner i hennes romaner. I den senaste livskrisar hon inte lika mycket som i debuten, men hon blir indragen i en härva av såväl våldtäktsmän som abortmotståndare. Familjen hamnar i skymundan, vilket fortfarande är något som kan provocera när det gäller en kvinna, enligt Jenny Åkervall.
– Jag kan identifiera mig med den biten själv, jag blir väldigt uppslukad av det jag håller på med och har medvetet rationaliserat bort saker som inredningspiff. Anna är en anti-hjälte kan man säga, och jag gillar att ha en sådan kvinnlig huvudperson.
Hon gräver gärna där hon står och låter intrigerna präglas av sådant som intresserar henne. Det blir mycket samhällsfrågor.
– Jag uppskattar deckare och spänningsromaner för att de är opretentiösa i sitt anslag, samtidigt som de skildrar samtiden på ett bra och ofta samhällskritiskt sätt, säger hon.
Att just abortfrågan tar en central roll i hennes nya roman är inte en slump. Hon menar att det är ett ämne med en ny laddning.
– För mig är aborträtten helt självklar. Vi tar ofta de här värderingsfrågorna för givna, men det skulle kunna ske en glidning. Det är inte så långt borta. Det är en fråga som måste vinnas igen och igen.
Hon utforskar också politikens växande personfixering.
– Jag fascineras av hur en karismatisk och populistisk person kan slå igenom, nästan oavsett politiskt budskap.
Matilda Källén/TT
Den är jättespännande och dramatisk!