Jag kommer ihåg studenttiden i Piteå, när vi samlades i min lilla etta på 28 kvadrat för att förfesta loss med "Guitar Hero 3". Semi-vuxna människor som turades om två och två att stå framför tjockteven med plastguror i nävarna och rocka loss till The Rolling Stones "Paint it black". "Guitar Hero" var som allra störst då. Sedan skruvade Activision upp produktionstakten. Rejält. Började släppa expansioner, uppföljare och nya plastinstrument att komplettera de gamla med.
Parallellt med detta gjorde Harmonix - en studio bestående av gamla utvecklare av "Guitar Hero 2" - ungefär likadant och släppte "Rock Band", "Rock Band 2", "Rock Band 3", "The Beatles: Rock Band" och "Green Day: Rock Band". Givetvis med tillhörande plastinstrument för tusentals kronor. Inom några ynka år var marknaden tvärmätt på musikspel. Hårddiskarna var proppfulla med playlists, garderoberna med fejktrummor. Genren tvärdog.
Förra veckan utannonserades "Rock Band 4". Spelet ska släppas under nästa år och ska stödja de dryga 2000 låtar som släppts sedan "Rock Band" lanserades 2007. Frågan är om marknaden är redo för det. Har den där fullkomliga, nästan kväljande mättnadskänslan lagt sig?
Personligen kan jag tänka mig att plocka upp plastgitarren igen 2016. Jag har inte rört varken "Guitar Hero" eller "Rock Band" på säkert fem år. Tanken på att rocka loss i vardagsrummet som "på den gamla goda tiden" är inte helt orimlig. Men hur ser andra på det? Jag har hört flera säga att det är för tidigt. Att utvecklarna borde ha låtit serien ligga ett eller två år till. Vi får se om "Rock Band 4" hittar sin publik. Om det gör det - hur kommer konkurrenten Activision att svara? Med 26 nya" Guitar Hero"-spinoffs? Hur länge kommer det i så fall att dröja innan marknaden tvärdör igen?
Carl Brännström