I den nyligen avklarade Oscarsgalan finns en priskategori som har starka kopplingar till böcker. "Bästa manus efter förlaga" brukar priset kallas på svenska, och väldigt ofta är förlagan just en bok. Så även i år; av fem nominerade manus var fyra baserade på böcker (det femte baserades på en kortfilm).
Paul Thomas Andersons film "Inherent vice" bygger på boken med samma namn av Thomas Pynchon (utgiven på svenska som "Inneboende brist"). Filmen gick ganska obemärkt förbi i Sverige. Det är också den enda boken i detta sammanhang som är fiktion – de övriga är nämligen verklighetsbaserade.
Clint Eastwood gjorde film av Chris Kyles självbiografi, utgiven på svenska som "American sniper: Den amerikanska militärens dödligaste prickskytt". Ett livsöde som fick en extra dimension eftersom – spoilervarning! – Chris Kyle dog efter att boken gavs ut, men innan filmen spelades in.
Stephen Hawking är fortfarande vid liv, även om läkare förutspådde att hans livstid skulle bli kort när han diagnostiserades med ALS. Filmen "The theory of everything" är baserad på boken om hans liv, skriven av hans första hustru Jane Wilde Hawking.
Sist men inte minst vinnaren i denna kategori: "The imitation game", om Alan Turing som uppfann den första datormaskinen och knäckte tyskarnas hemliga koder under andra världskriget. Filmen bygger på boken "Alan Turing: The enigma" av Andrew Hodges, och den kommer i svensk översättning i maj under titeln "Alan Turing: Datageni, kodknäckare och gayikon".
De tre verklighetsbaserade filmerna i den här kategorin fick dessutom nomineringar i kategorierna "Bästa film" och "Bästa manliga huvudroll". Min sambo påpekade i helgen att verklighetsbaserade filmer nästan alltid är bra. Det verkar som att chansen ökar om filmen dessutom bygger på en redan uppskattad verklighetsbaserad bok.
Andreas Eriksson