Man kan lugnt säga att biblioteket och ABF i Norsjö gjorde ett lyckat drag när man bokade in Kristina Sandberg till gårdagens författarkafé. Kvällen innan fick hon ta emot det prestigefyllda Augustprisetför årets svenska skönlitterära bok på Konserthuset i Stockholm.
Boken heter ”Liv till varje pris” och är den tredje och avslutande delen i hennes hyllade trilogi om hemmafrun Maj från Örnsköldsvik.
Maj gjorde en klassresa när hon gifte sig men fick ständigt kämpa för att förstå vad som krävdes av henne i den nya familjen och i den nya samhällsklassen.
Kristina Sandberg berättade om böckerna och vad som fick henne att skriva dem. Någonstans ville hon skriva de berättelser hon själv saknat.
– Att gå in i ett kök är inte att gå in i det lilla och triviala livet, utan det är livet. Samhället kommer även in i köket.
Hon berättade om vilka reaktioner hon fått av läsarna. Igenkänningsfaktorn är hög, många har sagt ”Maj är min mormor” eller ”Maj är min farmor”.
Bara häromdagen fick hon ett handskrivet brev av en kvinna i 90-årsåldern som läst böckerna.
– Hon skrev ”det här är mitt liv”. Hon hade alltid trott att hon var ensam i sin situation men nu visste hon att det inte var så.
Innan Kristina Sandberg drog igång ursäktade hon sig om hon skulle låta lite vimsig. Hon hade inte sovit mycket, morgonen efter Augustprisgalanväntade både tv-soffor och radiointervjuer.
– Jag vet inte om jag har landat än, sa hon.
I går Augustpriset på Konserthuset i Stockholm, i dag författarbesök på Norsjö bibliotek. Det känns som tvära kast?
– Ja, men det här biblioteket är mer normaltillståndet för mig. Jag har besökt många bibliotek på senare tid.
Vad betyder det för dig att få priset?
– Det betyder jättemycket att få det efter den sista delen i trilogin. Många är inblandade i priset, juryn och läsare som tyckt till i slutändan. Jag hoppas att böckerna nu når ut till ännu fler.