När skådespelarna intar en scen och framför sina repliker är det kanske inte så många som tänker på arbetet och varje liten uttänkt detalj kring scenografin, attributen, rekvisitan och kläderna. Ett arbete som oftast tagit lång tid att genomföra och med mycket tankeverksamhet bakom. Efter att en pjäs spelat färdigt åker sedan materialet ned till ett förråd. När Agneta Hansson, utställningsantikvarie vid Skellefteå museum, jobbade på Västerbottensteatern under en kort tid på 1990-talet tänkte hon ofta på den gömda skatt som förrådet innehöll.
– När jag var i förrådet så slogs jag alltid av att det hänger så mycket historia där och jag tänkte ofta att det borde visas, berättar hon.
Nu, drygt 25 år senare, har idén blivit verklighet då Skellefteå museum satt ihop utställningen "I garderoben – en lååång teaterhistoria". Utställningen innehåller material från skissarbete till färdiga kostymer, rekvisita samt fotografier. Agneta Hansson berättar att processen att välja ut vad som ska vara med i den innehållsrika utställningen varit utmanande.
– Det finns så oändligt mycket att visa men de tre yrkesgrupperna, scenograf, attributmakare och kostymör är mycket i fokus. Dessa tre har spelat stor roll i det hela.
Något som också är en återkommande del i utställningen är den förändringsprocess skådespelare faktiskt går in i när de befinner sig i en roll. På en vägg visas exempelvis en och samma skådespelare i åtta olika roller.
– Det är ett väldigt bra exempel på hur rekvisita och kostym verkligen förstärker den förändring en skådespelare gör. Det är också så härligt att se hur människan ifråga är formad ur samma bas men blir åtta helt olika personer.