Nu är vi där igen

När det blir kyligare och mörkare ute passar det perfekt att stanna inne och baka. Bibliotekarien tipsar om tre böcker för den som vill baka med barn.

Foto: Norran

Kultur och Nöje2014-10-16 19:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nu känns det så där i luften igen. Kylan biter i kinderna och man undrar när regnet kommer, när som helst. Mörkret kryper allt närmre husknuten och man undrar vad som gömmer sig bakom hörnet. Man är inomhus längre och längre stunder. Ett perfekt tillfälle att sprida glädje och värme inomhus. Och vad blir man om inte glad när det doftar gott i köket och man får längta efter att sätta tänderna i något riktigt smarrigt. Låt barnen ta över i köket och bjuda på något gott. Här kommer tre boktips för den som vill bjuda in barn i köket:

1. "Baka steg för steg" av Clara Lidström och AnnaKarin Nyberg

Fast egentligen behöver inte föräldrarna vara med. Det här är en gör-det-själv bakbok. En "jag kan själv"-bok helt enkelt. Den är skriven för barn och har tydliga steg-för-steg-bilder och enkla instruktioner. Tio enkla recept som barnen kan baka (nästan) helt själva och bjuda på. Det ska vara roligt att baka! I serien finns också "Fixa" och snart "Odla".

2." Galet god mat" av Nassim al Fakir

Nassim Al Fakir är känd från barn-TV och kommer här med en härlig kokbok för barn och unga. Man får följa med på en matresa och laga mat från olika länder och världsdelar. Efterätter, mellanmål, middagar och tillbehör allt i en härlig blandning. Även denna bok med bilder på ingredienser, maträtt och steg-för-steg hur man gör.

3. "Vi gör efterätt!" av Johanna Westman

Johanna Westman har tidigare skrivit flertalet kokböcker för barn. Bland annat de fantastiska första och andra mosboken för spädbarn. Nu kommer hon med en ny bok som riktar in sig på efterätter. Och det kan ju inte bli fel. För efterätt är man ju alltid sugen på oavsett om det är vardag eller kalas. Några går fort att göra och andra tar lite längre tid men alla är enkla. Boken är uppdelad i härliga rubriker som till exempel choklad, glass, pajer och söta såser.

Johanna Renling