Norrländsk politik och vardag

Uppväxtskildring i serieformat. Anneli Furmarks ”Den röda vintern” är ett starkt och läsvärt album, enligt Norrans recensent.

Foto: Foto: Norrans redaktion

Kultur och Nöje2015-07-02 13:15

Anneli Furmark är inte bara en av Norrlands främsta serieskapare, utan en av Sveriges. "Den röda vintern" har en stark norrländsk prägel och rekommenderas extra varmt till läsare i vår landsände.

Berättelsen utspelar sig under 1970-talet i Norrbotten där politiken genomsyrar allt och det känns som revolutionen kan komma när som helst. Kommunister står mot sossar och kampen pågår ständigt. Säkerligen blir igenkänningsfaktorn stor för den som var med på den tiden och deltog i den politiska debatten.

Störst intryck gör ändå vardagsdramatiken. I centrum står en trebarnsfamilj där föräldrarna glidit isär. Politiken påverkar även här, när socialdemokraten Siv inleder en relation med den unge maoisten Ulrik – som arbetar på samma järnverk som Sivs make Börje. Det är ett lågmält triangeldrama som driver handlingen framåt och drar in läsaren, utan att slå på några stora trummor. Men det träffar rätt och är känsloframkallande när det behövs.

Hur barnen i familjen påverkas är också engagerande, och flera delar av uppväxtskildringen känns som de ligger författaren nära. Anneli Furmarks teckningar har alltid varit lite skeva och till synes enkla, men vid det här laget är det tydligt att hennes stil ändå är lätt för läsaren att uppfatta som realistisk och verklighetsnära.

Även utan igenkänning är det ett starkt och läsvärt album, men med det som extra krydda blir en redan bra bok ännu bättre.

Andreas Eriksson

undefined
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!