Norrans recensent har läst Lisa Wool-Rim Sjöbloms bok om adoption: ”Väldigt personlig”

Lisa Wool-Rim Sjöblom Foto: Pressbild Foto: Esben Hjorth.

Lisa Wool-Rim Sjöblom Foto: Pressbild Foto: Esben Hjorth.

Foto: Foto: Esben Hjorth.

Kultur och Nöje2016-06-21 12:15

En palimpsest är en skrift som suddats ut och ändrats, och Lisa Wool-Rim Sjöblom stöter på mängder av ändrade och förfalskade skrifter när hon söker efter sitt ursprung. Hon adopterades från Sydkorea, men det är svårt för henne att komma i kontakt med sina biologiska föräldrar trots de papper som följde med vid adoptionen.

Hon tvingas inse att allt kanske inte gick rätt till när hon adopterades, och de obesvarade frågorna drabbar henne hårt. Sedan uppväxten har hon sökt efter sin identitet, och nu när hon själv blivit mamma känns det än mer angeläget, men ser ut att vara hopplöst.

Boken kan även drabba läsaren hårt, för det är en väldigt effektivt berättad serieroman som förmedlar känslor på ett mycket bra sätt. Teckningarna är enkla men tydliga, texten däremot lite svårtydd och ibland lång – men det är förståeligt att mycket information måste med för att förklara hur alla turer i den här härvan verkligen har gått till.

Boken väcker också frågor kring adoptioner. Är adoption för barnens eller föräldrarnas skull? Är det efterfrågan på barn som styr tillgången? Kan ett barn som adopterats till ett annat land någonsin känna sig hemma? Svåra, tunga frågor – men boken pekar inte tydligt på vad som är rätt och fel, eller vad som skulle lösa problemen med olagliga adoptioner. Det här är Lisa Wool-Rim Sjöbloms personliga upplevelse, och det är fullt tillräckligt för en läsvärd bok.

Andreas Eriksson

undefined
undefined
Lisa Wool-Rim Sjöblom Foto: Pressbild Foto: Esben Hjorth.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!