När kvinnorna vågade ta plats vid ratten

Bok om trafikhistoria. Lokala författaren Martha Hellgren har skrivit en intressant dokumentation om kvinnliga pionjärer, enligt Norrans recensent.

Martha Hellgren. Foto: Kattis Sundén

Martha Hellgren. Foto: Kattis Sundén

Foto: Foto: Kattis Sundén

Kultur och Nöje2015-08-26 15:15

Moster Hulda föreföll ytligt sett mera ängslig än min mamma och deras tredje syster Lisa. Men hon var den enda av dem som tog körkortet, och detta så pass tidigt som någon gång på 1960-talet om jag inte minns fel.

Kanske hade hon inspirerats av ett antal damer i hembygden Vilhelmina? Just där fanns nämligen flera kvinnor som inte bara var tidiga med att ta körkort, utan även gav sig in i att arbeta yrkesmässigt bakom ratten, i ett par fall så länge sedan som snart ett sekel tillbaka.

Detta får man veta i Skelleftebon Martha Hellgrens studie i ämnet. En snabbläst genomgång av när och hur kvinnor började ta för sig på detta så klassiskt manliga område; och är det möjligen så att dessa goda exempel inte fått den uppmärksamhet de borde ha förtjänat?

Eftersom så lång tid har förflutit är dokumentationen inte så exakt. Eller hur den ska tolkas. Yrkesmässig trafik började åtminstone förr oftast som små familjeföretag, och att hustrun ibland stod för ansökan om trafiktillstånd kan ha berott på att männen ville vara fria att söka på nytt om firman av någon anledning skulle gå i konkurs.

Men det tycks ändå stå klart att Västerbotten är ett län där kvinnor faktiskt vågade ta för sig inom detta område. Martha Hellgren jämför flera gånger med Stockholm, där kvinnliga taxichaufförer inte tilläts förrän på 1960-talet och då först när det blivit akut brist på manliga sådana.

Sammantaget en rätt så intressant liten skrift. Men den hade vunnit på en redigeringsmässig översyn.

Stefan Holmberg

undefined
Martha Hellgren. Foto: Kattis Sundén
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!