Musik som livräddare

Krönikören Emelie Häggström skriver om musik som faktiskt räddar liv.

Foto: Norran

Kultur och Nöje2014-12-10 18:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det finns människor som kan vittna om hur musik räddat deras liv på olika sätt. Även om det inte är någonting som en själv upplevt är vi nog många som ser musik som någonting oumbärligt. Jag kan föreställa mig att det går att vara utan, men det är ingenting jag är intresserad av att testa på. Jag gillar tanken på att musik kan ge kraft, mod och nästan hela. Och om du känner skepsis inför tanken på att musik kan rädda liv har du förmodligen missat vilken vecka det är som äntligen är här.

I måndags kväll låstes de in i en glasbur i Uppsala och där sitter Linnea Henriksson, Petter Alexis Askergren och Kodjo Akolor än. Därifrån sänder de liveradio dygnet runt i sex dagar, sammanlagt 144 timmar. Musikhjälpen, som startades 2008, är både omtalat, uppskattat och efterlängtat. Genom att människor önskar låtar, budar på auktioner och engagerar sig i egna initiativ samlas pengar varje år in till en humanitär katastrof som behöver lyftas fram. Årets insamling kommer att gå till att stoppa spridningen av hiv i världen. Förra året samlades 28 miljoner kronor in, och det är givetvis omöjligt att förutspå vilka summor de kommer att landa på i år. Men den stora maskin som Musikhjälpen är kommer definitivt att driva fram empati, engagemang och därmed sprida kunskap. Varje dag smittas 6000 människor med hiv, och varje dag dör 4000. Det är överväldigande siffror, men när 50 kronor kan räcka till bromsmedicin i en månad känns det som att Musikhjälpen kan, och kommer att, rädda liv. Många liv.

Under veckan kommer glasburen att gästas av artister, kändisar och andra människor som engagerar sig i årets tema. Seinabo Sey, Silvana Imam, Soran Ismail, Lilla Namo och Stefan Löfven är bara några av de namn som står på besökslistan. Och jag kommer i alla fall inte att stänga av radion förrän nästa vecka.

Emelie Häggström

undefined