Att läsa om andra kulturer och möten är viktigt. Hur det kan vara att växa upp mitt emellan två olika kulturer, två olika bakgrunder. Att bara förstå en del av allt som sker runt omkring. Det får en ofta att tänka om. Om sig själv, funderingar, värderingar.
1. "Nästan hemma" av Jean Kwok.
Tillsammans med sin mor emigrerar Kimberly till Brooklyn från Hong Kong. Mamman får slita på en textilfabrik i Chinatown med inhumana arbetstider och arbetsvillkor. Kimberly lever ett dubbelliv. Om dagarna går hon i skolan och visar sig vara en mönsterelev med en begåvning för matte. Om kvällarna hjälper hon sin mor i fabriken till sent på kvällen för att sedan gå hem till den rivningshotade byggnaden de bor i. Hon gör sitt yttersta för att hålla världarna isär och dölja den misär hon lever i.
2. "Vi kom över havet" av Julie Otsuka.
Inspirerad av levnadshistorier från japanska invandrare i Amerika i början av 1900-talet får vi följa en skara kvinnor som kom över havet. Många levnadsöden inlindade i en berättelse, skrivna på ett mycket poetiskt sätt. Kvinnorna ska möta sina makar för första gången. En del snälla, en del elaka, en del gamla, andra unga. En del av barnen går i skola, en del blir amerikaniserade. Vi får också följa vad som händer när kriget bryter ut.
3. "Flyga drake" av Khaled Hosseini.
Amir och Hassan växer upp tillsammans i Kabul och de är bästa vänner. Amirs far är en framgångsrik man. Hassan är son till Amirs fars tjänare. De lever i två helt skilda världar trots att de växer upp vid varandras sida. Men en dag sviker Amir sin bästa vän trots att Hassan skulle göra vad som helst för Amir. Och helt plötsligt när kriget närmar sig måste Amir fly landet med sin far, de flyr till Kalifornien. Vänskapsbanden bryts men Amir kan inte glömma Hassan och hans svek mot honom.
Johanna Renling
Att bara förstå en del av allt som sker runt omkring. Det får en ofta att tänka om.