House of Metal är en årlig hårdrocksfestival som arrangeras i Umeå och nyligen hölls den nionde upplagan. Ofta uppträder band av den brutalare sorten, där sången består av skrik och vrål. På ytan kan det framstå som musik för grottmänniskor – men visste du att just de brutalaste vrålen kan vara inspirerade av litteratur?
När det legendariska svenska death metal-bandet At the Gates intog scenen på House of Metal var det till ett intro med högläsning på spanska ur författaren Ernesto Sabatos roman "Om hjältar och gravar". Bandets senaste skiva "At war with reality" är en konceptskiva som kretsar kring den konstnärliga stilarten magisk realism, där det verklighetstrogna kryddas med mer fantasifulla inslag utan att för den delen helt övergå till fantasy. Sångaren och textförfattaren Tomas Lindberg fick i intervjuerna innan släppet av "At war with reality" prata mer om litterära förebilder än musikaliska; förutom argentinaren Sabato nämndes även landsmännen Jorge Luis Borges och Julio Cortázar.
Det är inte första gången At the Gates inspirerats av litteratur, förra skivan "Slaughter of the soul" innehöll referenser till författarna William S. Burroughs och Luke Rhineheart. Och det är faktiskt inte ovanligt att hårdrocksband gör musik inspirerad av böcker. Mest kända är kanske Metallica som baserat låtar på Ernest Hemingways "Klockan klämtar för dig", H.P. Lovecrafts "Cthulhu-mytologi" och Joseph Hellers "Moment 22".
Litteraturkopplingarna var inte anledningen till att jag stod i publiken och vrålade med så gott jag kunde när At the Gates uppträdde. Men att de finns där har vidgat mina vyer. Och för dig som brukar rynka på näsan när du hör den här typen av musik, tänk på att bakom vrålen som knappt går att tyda kan det finnas mycket mer tanke än du tror.
Andreas Eriksson