Kokböcker brukar sällan omnämnas på kultursidorna. Det är helt enkelt inte mycket till litteratur oavsett vilken nyskapande diet som presenteras eller vilka kändisar som syns på omslaget. Men en ny trend är här (förutsatt att det räcker med två förekomster för att konstatera en trend). Kokböcker med berättelser i serieform.
Först ut är "Lena Junoff – Primadonnan från Hisingen". Det här är ett genreöverskridande verk som kan få en att tappa hakan. Pontus Lundkvist och Bo Sjökvist ligger bakom denna biografi om Junoff, som faktiskt är en verklig person trots att hennes livsberättelse kan förefalla otrolig. Junoff beskrivs som "Sveriges första rockstjärna" och som sångerska reste hon världen över och mötte bland andra Duke Ellington och Paul Anka.
Men berättartekniken gör boken helt olik andra biografier. Dels är den i serieform, men framför allt är det kokbokskopplingen. Insprängt bland anekdoterna finns nämligen Lena Junoffs favoritrecept. När hon berättar om den gången hon bjöd Beach Boys på omelett, ja då följer receptet till denna omelett.
En annan ovanlig receptsamling är "Serienördens kokbok", utgiven av Natt förlag från Skellefteå. Ett tjugotal serieskapare (däribland Jonas Darnell, Johan Wanloo, Malin Svedjeholm och Lisa Medin) bidrar med allt från enkla illustrerade recept till små berättelser där maträtten känns sekundär. Här får vi dessutom större variation bland rätterna än kokböcker vanligtvis ger. Hur man tillagar popcorn och kaffe på helt rätt sätt ägnas stor omsorg. Och när maträtterna är vanligare så är berättandet ovanligare. Zombies steker veganska pannkakor och Norman Bates döda mor bakar brownies.
Dessa kokböcker bryter mönstret och blir faktiskt läsvärda även för den som aldrig tänkt ställa sig vid spisen och omsätta recepten till verklighet.
Andreas Eriksson