Katarina Wennstam skildrar skadliga mansnormer – obehagligt och viktigt

Foto: Norran

Kultur och Nöje2017-09-27 10:15

Av ett gäng på fem killar återstår tjugo år senare bara tre. En har tagit livet av sig och en är mördad. Händelserna har utspelat sig i samma område, nära den plats där medlemmarna i gruppen växte upp. De som är kvar bär på en livslögn, en ångest över något de var med om som unga när grupptrycket tog över. Katarina Wennstam står på de utsattas sida. I "Gänget" skildrar hon än en gång hur mäns attityder och handlingar kan skada kvinnor och påverka hela familjers framtid.

Kommissarie Charlotta Lugn och advokaten Shirin Nouri dras in i utredningen av mordet på en familjefar och företagare, Hugo. Han var ingen sympatisk typ, men vad i hans affärer är så graverande att man vill ta livet av honom? Hans fru fattar ingenting.

Shirin utsätts samtidigt för en hatkampanj på nätet där en rasistisk och sexistisk sajt fokuserar på framgångsrika yrkeskvinnor med ickesvensk bakgrund. Som jurist blir hon måltavla. Finansieringen av den högerextrema smutskastningen görs via småföretag utomlands, en internationell hatapparat. De två huvudspåren löper samman när Katarina Wennstam nystar i ångestladdade hemligheter och försök att som vuxen kompensera dumheter gjorda i ungdomen. Bitvis är detta obehaglig läsning. Samtidigt beskrivs de nu vuxna männens ruelse så skickligt, de mår riktigt dåligt. Romanens styrka är just detta, inblicken i den förtvivlan och ångest över det som hände en gång i fyllan, och det helt överraskande slutet.

Inger Lundqvist

undefined
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!