Johanna Renlings boktips: här är de bästa bokserierna

Vilka bokserier är egentligen värda att läsa?

Vilka bokserier är egentligen värda att läsa?

Foto: Henrik Montgomery/TT

Kultur och Nöje2018-09-25 18:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.
undefined
Vilka bokserier är egentligen värda att läsa?

Ibland hittar man den där serien som man bara vill aldrig ska ta slut. Och det känns som en evighet att vänta på nästa bok. När nästa bok i serien väl kommit ut kan man inte sluta läsa den så den är över på bara en dag, eller två om man har tur så måste man vänta ytterligare ett år på nästa...om det nu inte, ve o fasa, var seriens avslutande bok.

"En andra chans" av Jojo Moyes. Hennes första bok blev en succé. Så kom det en uppföljare. Och här kommer ytterligare en...men detta är den sista. Louisa Clarke är redo att börja ett nytt liv, i New York. Hon är säker på att hon kan bevara relationen med Sam trots tusentals mil mellan dem. Hon träffar dock Joshua som bär på en glimt av hennes förflutna. Hur gör man när ens hjärta vill bo på två platser? Vem är hon egentligen?

"Som ett träd i skogen" av Vibeke Olsson. Det har gått många år. Bricken var tio år under sågverksstrejken, nu är hon femtio år.  Det stora världskriget pågår. Ännu en gång är mjölken för dyr och det blir sirapsvatten till gröten. Men sågverket har framtidstro. Och till femtioårskalaset kommer alla barn och barnbarn på besök. Den sjätte boken i den omtyckta serien om Bricken och sågverksstrejken i Sundsvall.

"Ylvas bok" av Maria Gustavsdotter. En historisk romanserie om Sveriges stormaktstid. I den fjärde boken får vi följa Ylva som gift sig med Ulrikas styvson. Plötsligt dör socknens präst och det börjar pratas och skvallras om vem han just skulle peka ut som häxa. Fascinerande böcker om kvinnors hårda villkor i historien.

"1968" av Jan Guillou. Det stora århundradet. Guillou är nu framme vid år 1968. Det stora mytomspunna valet. Protester mot Vietnamkriget i stora delar av världen sätter avtryck i politiken. Eric Letang tvingas gång på gång ta ställning. Och familjen Lauritzen splittras allt mer mellan de yngre och de äldre.