Med nya sätt att resa och ta sig runt om i världen så finns det alla möjligheter att prova mat från olika kulturer. Kokböckerna med recept från andra delar av världen blir allt fler och fler.
"Smaker från Vietnam: en familjehemlighet" av Kim Thúy. Kim Thúy har skrivit romaner och här kommer en kokbok där hon delar med sig av recept från sitt födelseland Vietnam. Det är intensiva smakexplosioner. Utöver recepten delar hon med sig av sin kunskap kring det vietnamesiska kökets huvudingredienser, som till exempel risnudlar och fisksås. Recepten i boken har lagats av hennes mor och mostrar genom åren.
"Shakshuka: Jerusalems kök - mat utan gränser" av Nidal Kersh. Jerusalem kallas Mellanösterns smältdegel där många internationella kök möts. Titeln på boken är både en maträtt men betyder också mix eller blandning och blir en passande titel. I den här boken hittar du klassiska rätter för området, så som baklava, börek och baba ganouj. Men också maträtter som skrider över gränserna, som schnitzel, pommes och en arabisk sallad till.
"Azur: mat från Sydeuropa, Mellanöstern och Nordafrika" av Joel Åhlin. I den här boken upptäcker kocken Joel Åhlin de olika regionerna längs Medelhavet, deras lokala specialiteter och även vissa gemensamma nämnare som knyter ihop de olika regionerna. Resan börjar i Frankrike, mot Grekland och slutar i Marocko. De finns många maträtter som påminner om varandra men tolkningarna är allra högst personliga.
"Red Rooster: matlagning i Harlem" av Marcus Samuelsson och Jason Diakité. Marcus är kock på Red Rooster där han blandar smaker från hela världen och skapar något helt unikt. Här kommer en kokbok som tar oss genom hela hans karriär som kock. I boken finns Harlemklassiker som Brown Butter Biscuits och Chicken and Waffle. Mellan recepten kan man läsa berättelser från Harlems gatuliv.