Johanna Renling: Vill du lära dig laga vegansk mat? Här är boktipsen

Johanna Renling tipsar om veganska kokböcker.

Johanna Renling tipsar om veganska kokböcker.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Kultur och Nöje2019-02-26 18:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.
undefined
Johanna Renling tipsar om veganska kokböcker.

Det blir allt vanligare att avstå från kött. Det enklare alternativt är att äta vegetariskt, vill man vara mer radikal kan man övergå till en vegansk kost. Det finns många fördelar. Bättre hälsa, jämnare blodsocker, utvecklade smaklökar men framförallt bidrar kosten till en betydlig bättre miljö. Här kommer några tips på veganska kokböcker om du vill testa.

"Gröna linjen: bjudmat för veganer och alla andra" av Linn Lundberg och Alice Knutas. Oftast tänker man att vegansk mat är nyttig med tråkig. Tänk istället på den som fantastisk bjudmat för en härlig middagsbjudning. Kroppkakor med skogssvamp och bakat äpple är två exempel på recept i denna receptbok som fokuserar på festliga veganrecept. Om du tycker om att bjuda på ny god mat så är detta boken för dig.

"Rått och sött: veganska godsaker för alla sinnen" av Lamyai Vozzi och Aida Samphani. Detta är systrarnas andra receptbok om vegansk mat. Här tar dom oss in i sötsakernas värld, helt utan animaliska produkter. Både gott och nyttigt med en riktigt lyxig touch. Recepten är inte bara veganska utan även helt raw food, dvs inte upphettat över 42 grader för att behålla all näring och alla vitaminer. Författarna driver även Cashew vegan kitchen i Lund som serverar goda bakverk och härliga lunchbowls.

"Vegansk snabbmat: streetfood för alla" av Sebastian Schauermann. 2017 startade Sebastian Sveriges första veganska fastfoodkedja, Taku-Taku. Hanär själv inte vegan men vill visa att det kan vara enkelt och roligt att laga veganskt. . I denna receptbok ger han tips på hur man på ett enkelt sätt kan äta veganskt och därmed också klimatsmart. Den veganska kosten utesluter ingen och är verkligen till för alla. Helt klart en bok fylld med alternativ för alla som vill få in mer grönt i sina matvanor.