Johanna Renling: Telefonen och vardagen – hur håller vi balansen?

Johanna Renling tipsar om böcker om våra smarta telefoner.

Johanna Renling tipsar om böcker om våra smarta telefoner.

Foto: Jenny Kane

Kultur och Nöje2019-08-27 18:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.
undefined
Johanna Renling tipsar om böcker om våra smarta telefoner.

Idag är internet och telefonen en naturlig del av vår vardag. Vi är ständigt uppkopplade och det är lätt att hamna i en digital bubbla där vi förlorar kontrollen över vår digitala sfär. Men det går att leva med det digitala i en lagom dos där vi själva kan behålla balansen och kontrollen över våra telefoner.

"Smartare än din telefon" av Siri Helle. Problemet är egentligen inte mobilen, utan hur vi använder den. Telefonen kan hjälpa oss bli mer produktiva och gladare. Men för att det inte ska bli tvärtom måste vi bli smartare än vår telefon, vet hur vi ska använda den. Siri Heller är psykolog och ger tips och råd hur du kan bryta dina dåliga ovanor och istället göra mobilen till något positivt.

"Hjärnbalans" av Katarina Gospic. Katarina Gospic, hjärnforskare och doktor i kognitiv neurovetenskap, diskuterar i sin bok vikten av hjärnbalans i en värld där vi alltid är uppkopplade. Det är lätt att det blir dötid framför telefonen. Hon försöker reda ut hur vi kan komma ur den digitala bubblan som vi så lätt hamnar i. Hon visar tar upp forskning som berättar hur snabba kickar på sociala medier påverkar vår hjärna. Även Katarina menar att det går att leva ett smart och sunt liv uppkopplat och ändå behålla balansen.

"Uppkopplad urkopplad avkopplad "av Jimmy Mogrip. En bok som får en att fundera kring ens eget internetanvändande. Jimmy som är beteendevetare skriver om internets utveckling, hur sociala medier kom till och hur de påverkar dig. Han varvar sina egna erfarenheter med forskning. En bok som är lätt att läsa och som tar upp både det positiva och det negativa med internet. Boken innehåller också praktiska tips på hur du själv kan förändra ditt digitala användande. Men framförallt får den läsaren att fundera kring ens eget användande av internet och smartphones.