Johanna Renling: Recept för hela dagen

Undrar du över vad du ska laga för mat? Johanna Renling tipsar om receptböcker.

Undrar du över vad du ska laga för mat? Johanna Renling tipsar om receptböcker.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Kultur och Nöje2019-06-04 18:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.
undefined
Undrar du över vad du ska laga för mat? Johanna Renling tipsar om receptböcker.

Jag älskar att bläddra i receptböcker och få inspiration. Här följer tre kokböcker för hela dagen, en för varje måltid.

"Magnifika frukostar" av Ulf Ellervik. Mitt bästa mål är frukosten. Kanske inte en vanlig jobbdag men på helgen när man har möjlighet att lägga ner lite extra tid och fixa en riktigt ordentlig frukost att äta under en lång stund. Här lär vi oss koka det perfekta ägget, hur vi får ut mest näring av gröten men också får vi ta del av recept som droppar av smör och sirap eller bacon. En frukost kan vara mer än Kalles kaviar på en knäckebrödmacka.

"Matlådan: för ett smartare liv" av Annika Mogensen. Till lunch äter många en medhavd matlåda på jobbet. En bra grej för plånboken men också för miljön. Smarta tips om hur matlådan kan bli lite roligare, billigare och mer miljövänlig. Det finns recept på hur du kan variera matlådan till lyxigare, billigare, vegetarisk, nyttig...allt efter ditt eget humör. Det finns helt enkelt många fördelar med en hemlagad matlåda.

"Middag hela veckan" av Lina Gebäck. Middagen är kanske den måltid som slukar mest energi och tid. Middagsplanering, storhandling och sedan måste maten lagas, om man har tur med hungriga barn vid benen. Carolina Gebäck skapade Linas matkasse 2008. Hon är dietist och ville ge familjer en lättare vardag. Här kommer hennes receptbok. Det är balanserade och nyttiga recept. Du får också tips om spar tid när du har mest bråttom och enkla sätt att laga mat från grunden.

"Efterrätter" av Olle T Cellton. Jag skulle gärna skippa huvudrätten och bara äta förrätt och sedan efterrätt. Här har kocken Olle samlat sina bästa söta recept. Det är inte enbart tidskrävande recept utan även tips på enkla som olivoljekaka med apelsinsmak. Egentligen den enda boken du behöver om efterrätter enligt måltidsakademin.