Johanna Renling: #metoo i litteraturen – här är boktipsen

Foto: Claudio Bresciani/TT

Kultur och Nöje2018-03-13 18:44
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.
undefined

En viktig händelse i vår nutid är #metoo-hashtaggen. Det har redan blivit historia trots att det just hände. Hashtaggen #Metoo exploderade i alla möjliga sociala medier. Både de som blivit utsatta och de som utsatt andra ville komma till tals. Det finns de som vill släta över det hela. Men det går inte att låtsas som ingenting har hänt eller händer. Kränkningar, sexism och sexuella övergrepp är inte något som vi kan låtsas som att det inte händer.

"#me too - så går vi vidare" av Alexandra Pascalidou.

Syftet med den här boken är att hålla debatten vid liv. Metoo berör oss alla även om man inte själv drabbats. Med den här boken vill vi inkludera även de som inte känt att det handlar om dem. Här kan du få tips på var man kan få stöd och verktyg för att gå vidare. Oavsett kön, läggning, eller ålder. En antologi med röster från läkare, poliser, jämställdehetsspecialister och kanske personen bredvid dig på bussen.

"me too: 100 berättelser & 10 frågor som behöver bevaras" av Amanda Lundeteg.

100 vittnesmål och 10 frågeställningar som kan hjälpa oss att gå vidare. Boken är tänkt som ett verktyg för samtal och utveckling. Hur ska vi lära oss av metto-rörelsen och vad ska nästa steg vara? Det finns även en faktadel med tankar från kunniga människor som jobbar inom pyskologi, juridik och genusforskning bland annat.

"Kvinnor berättar #METOO" av Yvette Lissman

Detta är en samlingsantologi med berättelser av människor som är modiga nog att berätta sin #metoo-berättelse. Den här boken är inte bara för dem som blivit utsatta utan även för de som är utsatta och de som kommer att bli utsatta. Det är skribenternas egna berättelser. Starka och i stort sett oredigerade.  Det är deras egna bild av händelserna vi får uppleva.